Articole

Ultimele știri și articole din media

Un oaspete de zile mari

Publicat la data de: 11 Apr 2017

De câteva zile primăvara a venit în parcul Natural Văcăreşti. Viaţa pulsează în apă, în văzduh şi la firul ierbii. Un stol de berze a survolat deja zona iar orinitologii SOR au văzut chiar şi pelicani creţi.

A fost aşadar un moment foarte potrivit pentru a-l primi la Văcăreşti pe Prinţul Charles. Joi, 30 martie, pe la amiază, după ce impresionantul dispozitiv de securitate a fost pe poziţii, His Royal Highness a venit la Observatorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti. A fost întâmpinat de Doamna Adriana Brummell, soţia ambasadorului Marii Britanii şi de Dan Bărbulescu, director executiv al APNV, apoi de ceilalţi membri fondatori ai asociaţiei. Pe terasa Observatorului, oaspetele a aflat despre istoricul zonei. A remarcat rolul digului de 6 km şi a putut compara „wetlandul” Văcăreşti cu London Wetland Center, care îi este familiar. S-a interesat şi despre situaţia foştilor pro...

Specie nouă în Parcul Natural Văcărești

Publicat la data de: 07 Apr 2017

Deși cercetările herpetologice în Lacul Văcărești au debutat în anul 2006, iată că surprizele nu încetează să apară.

Admirând fotografiile cu faună ale colegului meu Helmut Ignat am fost plăcut impresionat de un cadru cu un șarpe pe apă.

Am cerut detalii și am rămas șocat să aflu că imaginea a fost realizată chiar în Văcărești.

Desigur, un șarpe pe apă este ceva relativ obișnuit pentru o zonă umedă, dar acesta era un șarpe DE apă. Adică nu era specia comună din țara noastră, Natrix natrix, ci una din Cartea Roșie a Vertebratelor din România, Natrix tessellata!

De cum am aflat de întâlnirea de gradul zero din 2015 cu această specie rară am decis să amân puțin anunțarea descoperirii lui Helmut pentru a investiga personal prezența șarpelui de apă. Teoretic exista riscul să fie vorba despre un individ introdus, ca în cazul țestoasei de uscat dobrogene, sau a celei de Florida.

Aproape că îmi pierdusem speranța, dar iată că astăzi, 5 apri...

De ce avem nevoie de arii naturale protejate?

Publicat la data de: 22 Nov 2016

Ariile naturale protejate sunt acele zone în care găsim cele mai reprezentative și valoroase elemente ale patrimoniului natural național ale unei țări.

În cazul României acest patrimoniu este cu atât mai valoros cu cât ne putem încă mândri cu valori naturale de mult pierdute în restul țărilor europene. Practic suntem singura țară a Uniunii Europene care mai are păduri virgine, peisaje forestiere intacte, la noi se află aproape jumătate din efectivele europene de urși, lupi și râși și suntem singura țară cu 5 regiuni biogeografice (continentală, alpină, stepică, panonică și pontică). Astfel, biodiversitatea trebuie să fie un adevărat pilon al dezvoltării durabile și toţi factorii decizionali, administrativi sau politici ar trebui să realizeze asta și să acționeze în consecință.

Fiecare țară are obligația de a se îngriji de patr...

Vidra Euroasiatică (Lutra lutra)

Publicat la data de: 22 Jun 2016 Vidra Euroasiatică  (Lutra lutra)

Vidra este una dintre speciile fanion ale Parcului Natural Văcărești, ea se află în vârful lanțului trofic al acestui ecosistem acvatic. Prezența ei în acest areal indică un potențial trofic ridicat și un nivel redus de poluare, vidra fiind un indicator de mediu important al unei stări ecologice bune.

Parcul Natural Văcăreşti. Episodul V. Urme care atestă prezenţa omului la Văcăreşti

Publicat la data de: 18 Jun 2015

Parcul Natural Văcăreşti este expresia naturală a locului peste care s-a născut şi s-a dezvoltat oraşul Bucureşti. O câmpie joasă, când umedă, când arsă de soare, străbătută de râuri nu foarte adânci, pline de peşte şi survolate de păsări, pe ale căror lunci şi zăvoaie au crescut păduri şi vegetaţie specifică. Când privim Văcăreştiul putem vedea cum arătau acele locuri pană acum aprox 200 de ani.

Sigur, cu anumite diferenţe determinate de limitele impuse de marele oraş. Chiar şi aşa, în Parcul Natural Văcăreşti trăiesc vidre (Lutra lutra) – specie protejată, cuibăresc minunate specii de păsări, d...

Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?

Publicat la data de: 04 Jun 2015

Pe 28 mai, Consilierii Municipiului Bucureşti au votat în unanimitate pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Avizul CGMB se alătură astfel Avizului Academiei Române, primit înca din mai 2103, pe baza Studiului de fundamentare ştiinţifică şi a documentelor cadastrale care întregesc dosarul ariei protejate.

Adică avem din nou cele două documente de bază cerute de lege (OUG 57/2007) pentru constituirea unei arii protejate de tip Parc Natural.  Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti va rede...

Parcul Natural Văcăreşti (III): Regimul de protecţie a naturii se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător!

Publicat la data de: 21 May 2015

În Parcul Natural Văcăreşti există cinci proprietari privaţi alături de statul român prin Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor. Conform datelor cadastrale actuale, suprafaţa viitorului parc va fi de 183 ha. Din acestea, aprox 3 ha reprezintă loturi private, iar un mare lot, de 180 ha, este proprietate publică, adică a noastră, a cetăţenilor. Există mai multe cereri de punere în posesie, pe Legea 10/2001, nefinalizate până acum.

În 1988, zona a fost expropriată de către Ceauşescu care a dorit să construiască un lac alimentat gravitaţional din Mihăilesti (27km la sud de Bucuresti). În 1989 constructorii lacului, grăbind inaugurarea, au pornit umple...

Parcul Natural Văcăreşti (II). Înlocuim coteţele de păuni şi bibilici cu observatoare ornitologice

Publicat la data de: 05 May 2015

Acum trei ani un funcţionar dintr-o primărie bucureşteană ne invita la munte dacă vrem să facem parc natural. Sau oriunde în alta parte, dar nu în Bucuresti. În oraş, parcurile nu sunt naturale! Aici, construim parcuri adevarate, “moderne”, cum este iată cel din Drumul Taberei, cu rampe din beton, pasarele supradimensionate, pietriş mov şi dâmburi false.

Ariile protejate sunt la munte, în Deltă s...

Parcul Natural Văcărești (I). Despre cât durează să înființăm un parc în București „Duceți-vă la munte, nu în oraș!“

Publicat la data de: 27 Apr 2015

În curând se împlinesc trei ani de la demararea campaniei pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, prima arie naturală urbană din România. Deşi îndeplineşte toate criteriile ştiinţifice, legale şi utilitare, parcul încă aşteaptă avizul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Acest lucru se petrece în condiţiile în care pentru înfiinţarea parcului s-au arătat ferm şi indubitabil, încă de la început, Academia Română, Ministerul Mediului, Guvernul României, prin declaraţiile prim-ministr...

2 februarie - Ziua Internațională a Zonelor Umede

Publicat la data de: 02 Feb 2015

Motto: T. Salathe, Ramsar – Senior Adviser for Europe: “Văcărești va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane”.

Parcul Natural Văcărești, veritabilă zonă umedă situată în sudul Bucureștiului, adăpostește, pe lângă numeroase specii de păsări, reptile, amfibieni și vegetație specifică, unul dintre cele mai valoroase mamifere din România: vidra (Lutra lutra), specie ocrotită atât de legislația românească cât și de cea internațională. Asociația Parcul Natural Văcărești dedică Ziua Internațională a Zonelor Umede, săr...