Articole

Zonele umede dau viață orașului

Publicat la data de: 21 Mar 2018

Între 2002 și 2012 suprafața construită în București a crescut cu o rată anuală de 221 ha, în condițiile în care populația orașului este în scădere.

Apa vie a orașului

Publicat la data de: 16 Mar 2018 Apa vie a orașului

Parcul Natural Văcărești a luat ființă în anul 2016, luna mai. Se instituia prin Hotărâre de Guvern primul parc natural situat în spațiul urban din România. Un moment memorabil în istoria protecției mediului din România. O poveste despre apă și viață asa cum n-a mai văzut Bucureștiul vreodată.

Observarea păsărilor pe timp de iarnă

Publicat la data de: 07 Feb 2018 Observarea păsărilor pe timp de iarnă

Există zile în anotimpul rece când păsărarii începători ies înghețați după jumătate de oră din Parcul Natural Văcărești, afirmând că nu prea sunt păsări, sau că nu sunt chiar deloc.

Acest lucru nu este adevărat desigur, iarna locul păsărilor predominant insectivore care au migrat în Africa fiind  luat de speciile sosite din nordul Europei.

 

2 februarie - Ziua Internațională a Zonelor Umede

Publicat la data de: 02 Feb 2018 2 februarie -  Ziua Internațională a Zonelor Umede

Începând cu anul 1971, pe data de 2 februarie sărbătorim semnarea Convenției Internaționale pentru Zone Umede, respectiv  “Convenția Ramsar”, după numele orașului iranian în care a fost semnată.

Un oaspete de zile mari

Publicat la data de: 11 Apr 2017

De câteva zile primăvara a venit în parcul Natural Văcăreşti. Viaţa pulsează în apă, în văzduh şi la firul ierbii. Un stol de berze a survolat deja zona iar orinitologii SOR au văzut chiar şi pelicani creţi.

A fost aşadar un moment foarte potrivit pentru a-l primi la Văcăreşti pe Prinţul Charles. Joi, 30 martie, pe la amiază, după ce impresionantul dispozitiv de securitate a fost pe poziţii, His Royal Highness a venit la Observatorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti. A fost întâmpinat de Doamna Adriana Brummell, soţia ambasadorului Marii Britanii şi de Dan Bărbulescu, director executiv al APNV, apoi de ceilalţi membri fondatori ai asociaţiei. Pe terasa Observatorului, oaspetele a aflat despre istoricul zonei. A remarcat rolul digului de 6 km şi a putut compara „wetlandul” Văcăreşti cu London Wetland Center, care îi este familiar. S-a interesat şi despre situaţia foştilor pro...

Specie nouă în Parcul Natural Văcărești

Publicat la data de: 07 Apr 2017

Deși cercetările herpetologice în Lacul Văcărești au debutat în anul 2006, iată că surprizele nu încetează să apară.

Admirând fotografiile cu faună ale colegului meu Helmut Ignat am fost plăcut impresionat de un cadru cu un șarpe pe apă.

Am cerut detalii și am rămas șocat să aflu că imaginea a fost realizată chiar în Văcărești.

Desigur, un șarpe pe apă este ceva relativ obișnuit pentru o zonă umedă, dar acesta era un șarpe DE apă. Adică nu era specia comună din țara noastră, Natrix natrix, ci una din Cartea Roșie a Vertebratelor din România, Natrix tessellata!

De cum am aflat de întâlnirea de gradul zero din 2015 cu această specie rară am decis să amân puțin anunțarea descoperirii lui Helmut pentru a investiga personal prezența șarpelui de apă. Teoretic exista riscul să fie vorba despre un individ introdus, ca în cazul țestoasei de uscat dobrogene, sau a celei de Florida.

Aproape că îmi pierdusem speranța, dar iată că astăzi, 5 apri...

De ce avem nevoie de arii naturale protejate?

Publicat la data de: 22 Nov 2016

Ariile naturale protejate sunt acele zone în care găsim cele mai reprezentative și valoroase elemente ale patrimoniului natural național ale unei țări.

În cazul României acest patrimoniu este cu atât mai valoros cu cât ne putem încă mândri cu valori naturale de mult pierdute în restul țărilor europene. Practic suntem singura țară a Uniunii Europene care mai are păduri virgine, peisaje forestiere intacte, la noi se află aproape jumătate din efectivele europene de urși, lupi și râși și suntem singura țară cu 5 regiuni biogeografice (continentală, alpină, stepică, panonică și pontică). Astfel, biodiversitatea trebuie să fie un adevărat pilon al dezvoltării durabile și toţi factorii decizionali, administrativi sau politici ar trebui să realizeze asta și să acționeze în consecință.

Fiecare țară are obligația de a se îngriji de patr...

Vidra Euroasiatică (Lutra lutra)

Publicat la data de: 22 Jun 2016 Vidra Euroasiatică  (Lutra lutra)

Vidra este una dintre speciile fanion ale Parcului Natural Văcărești, ea se află în vârful lanțului trofic al acestui ecosistem acvatic. Prezența ei în acest areal indică un potențial trofic ridicat și un nivel redus de poluare, vidra fiind un indicator de mediu important al unei stări ecologice bune.

Parcul Natural Văcăreşti. Episodul V. Urme care atestă prezenţa omului la Văcăreşti

Publicat la data de: 18 Jun 2015

Parcul Natural Văcăreşti este expresia naturală a locului peste care s-a născut şi s-a dezvoltat oraşul Bucureşti. O câmpie joasă, când umedă, când arsă de soare, străbătută de râuri nu foarte adânci, pline de peşte şi survolate de păsări, pe ale căror lunci şi zăvoaie au crescut păduri şi vegetaţie specifică. Când privim Văcăreştiul putem vedea cum arătau acele locuri pană acum aprox 200 de ani.

Sigur, cu anumite diferenţe determinate de limitele impuse de marele oraş. Chiar şi aşa, în Parcul Natural Văcăreşti trăiesc vidre (Lutra lutra) – specie protejată, cuibăresc minunate specii de păsări, d...

Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?

Publicat la data de: 04 Jun 2015

Pe 28 mai, Consilierii Municipiului Bucureşti au votat în unanimitate pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Avizul CGMB se alătură astfel Avizului Academiei Române, primit înca din mai 2103, pe baza Studiului de fundamentare ştiinţifică şi a documentelor cadastrale care întregesc dosarul ariei protejate.

Adică avem din nou cele două documente de bază cerute de lege (OUG 57/2007) pentru constituirea unei arii protejate de tip Parc Natural.  Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti va rede...