Noutăți

Ultimele știri și articole din media

Vizita Prințului de Wales în Parcul Natural Văcărești

Publicat la data de: 31 Mar 2017 Vizita Prințului de Wales în Parcul Natural Văcărești

Joi, 30 martie, 2017, Alteța Sa Regală, Charles, Prinț de Wales, a vizitat zona umedă din București beneficiind de ghidajul membrilor Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV). De-a lungul vizitei, oaspetele a întâlnit voluntarii asociației și grupuri de elevi și studenți prezenți în parc pentru orele de educație ecologică. La finalul vizitei, Prințul a plantat un plop alb în saluturile cercetașilor tradiționali prezenți la acțiune.

Vizita a început printr-un moment desfășurat la Observatorul Parcului Natural Văcărești unde Cristian Lascu, președintele onorific al APNV, a prezentat o scurtă istorie a zonei Văcărești. „Acest proiect are nu-numai un viitor interesant – scoală de ecologie, laborator viu și zonă de recreere sănătoasă, ci și un trecut deosebit, dramatic chiar. Un fost cartier situat la marginea orasului, tihnit si verde, a fost demolat brutal de comunisti pentru a face loc unui proiect megalomanic, ceaușit. Depresiunea construită a ramas goală, natura recucerind cu totul zona și născând cel mai nou și inedit parc buc...

Păsările orașului

Publicat la data de: 30 Mar 2017

Asociația Parcul Natural Văcărești anunță astăzi, 30 martie, 2017, începerea proiectului Păsările Orașului, susținut de Enel România. Proiectul, care se va întinde pe parcursul anului 2017, își propune derularea de activități de monitorizare a faunei aviare, precum și de informare și creștere a gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la biodiversitatea Parcului Natural Văcărești.

În cadrul proiectului, o echipă independentă de voluntari, selectați și pregătiți de biologul Vlad Cioflec, va monitoriza speciile de păsări care cuibăresc sau se află în pasaj în Văcărești. Raportul de monitorizare va sta la baza Planului de Management al parcului și va include informații despre populațiile de păsări, zone de habitat, comportament și migrație. Voluntarii, selectați pe baza metodo...

De ce avem nevoie de arii naturale protejate?

Publicat la data de: 22 Nov 2016

Ariile naturale protejate sunt acele zone în care găsim cele mai reprezentative și valoroase elemente ale patrimoniului natural național ale unei țări.

În cazul României acest patrimoniu este cu atât mai valoros cu cât ne putem încă mândri cu valori naturale de mult pierdute în restul țărilor europene. Practic suntem singura țară a Uniunii Europene care mai are păduri virgine, peisaje forestiere intacte, la noi se află aproape jumătate din efectivele europene de urși, lupi și râși și suntem singura țară cu 5 regiuni biogeografice (continentală, alpină, stepică, panonică și pontică). Astfel, biodiversitatea trebuie să fie un adevărat pilon al dezvoltării durabile și toţi factorii decizionali, administrativi sau politici ar trebui să realizeze asta și să acționeze în consecință.

Fiecare țară are obligația de a se îngriji de patr...

Asociația Parcul Natural Văcărești intenționează să participe la procedura de selecție pentru administrarea Parcului Natural Văcărești

Publicat la data de: 02 Nov 2016

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), catalizatorul demersurilor care au dus la declararea zonei Văcărești ca Parc Natural, intenționează să participe la procedura de selecție pentru administrarea acestuia, cu un proiect complex, care va transforma zona într-un model de regândire a conviețuirii omului cu natura, în conformitate cu exigențele de mediu, etice, economice, științifice și sociale ale secolului 21.

„Mesajul cheie al proiectului nostru este Natura la ușa ta! Pe de o parte, Parcul Natural Văcărești este locul în care natura și biodiversit...

Vidra Euroasiatică (Lutra lutra)

Publicat la data de: 22 Jun 2016 Vidra Euroasiatică  (Lutra lutra)

Vidra este una dintre speciile fanion ale Parcului Natural Văcărești, ea se află în vârful lanțului trofic al acestui ecosistem acvatic. Prezența ei în acest areal indică un potențial trofic ridicat și un nivel redus de poluare, vidra fiind un indicator de mediu important al unei stări ecologice bune.

Parcul Natural Văcărești a fost aprobat oficial

Publicat la data de: 11 May 2016

Azi, 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotârîrea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Văcărești.

Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia autorităților și anunță actul drept un un succes al rațiunii pus în slujba interesului public.

Înființarea Parcului Natural Văcărești este exemplul clar că o inițiativă civică, promovată cu perseverență și competență, poate fi finalizată cu succes în ciuda numeroaselor obstacole birocratice. Campania de înființare a Parcului Natural Văcărești a durat 4 ani.

Proiectul de a pune sub protecția legii și a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în anul 2012 după publicare...

Instituiți ‪regimul de protectie‬ la Văcărești!

Publicat la data de: 05 Nov 2015

Este a patra toamna în care stuful uscat din Parcul Natural Văcărești ia foc. Ieri, 04 nov, 2015, porțiuni intinse din parc au ars, focul distrugând mai multe ha de vegetație și mai mulți arbori. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale din parc este devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetație, cuiburi de păsări, mamifere și reptile. Mulțumim pompierilor care, ca de fiecare dată, au intervenit cu promptitudine!

Este a patra toamnă în care cerem autorităților introducerea regimului de protecție a naturii. Astfel, zona poate fi mai ușor supravegheată, pot fi demarate acțiuni de pază și protecție, pot fi implementate acțiuni impotriva incendiilor. Apelurile noastre se lovesc de proceduri greoaie dar și de teamă, indiferentă, intere...

S-a încheiat dezbaterea publică pentru Parcul Natural Văcărești

Publicat la data de: 29 Oct 2015

Astăzi 29 oct. 2015, a expirat termenul legal destinat consultărilor publice în vederea instituirii regimul de protecție naturală la Văcărești. Asociația Parcul Natural Văcărești mulțumeste tuturor cetățenilor care s-au implicat în acest demers și solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor finalizarea de urgență a procesului de înființare al primului parc natural urban din România.

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat astăzi, 29 oct. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), promotorul proiectului de înființare al primului parc natural urban din România, a sprijinit procesul aducând în atenția publicului larg informații, fotografii si opinii despre utilitatea proiectului.

Num...

Proiectul de HG pentru înființarea Parcului Natural Văcărești, în dezbatere publică

Publicat la data de: 06 Oct 2015

După chinuitoare eforturi, la aproape patru ani de la demararea campaniei, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a fost pus în dezbatere publică. Aceasta înseamna că fiecare cetăţean îşi poate trimite pe adresa Ministerului Mediului părerea sa cu privire la acest proiect. Iar Ministerul Mediului are obligaţia să o ia în considerare.

În acest context, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, promotoarea acestui proiect, reaminteşte publicului larg importanţa parcului pentru oraşul Bucureşti şi pentru România.

Va fi cel mai mare sp...

Parcul Natural Văcărești este în dezbatere publică

Publicat la data de: 18 Sep 2015

Începând de vineri, 18 septembrie, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înființarea Parcului Natural Văcărești se află în dezbatere publică pe site ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Poriectul poate fi consultat pe pagina electronică a Ministerului, la adresa:

http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-hg-privind-declararea-zonei-naturale-lacul-vacaresti-ca-parc-natural-si-instituirea-regimului-de-arie-naturala-protejata/945