Noutăți

Ultimele știri și articole din media

Instituiți ‪regimul de protectie‬ la Văcărești!

Publicat la data de: 05 Nov 2015

Este a patra toamna în care stuful uscat din Parcul Natural Văcărești ia foc. Ieri, 04 nov, 2015, porțiuni intinse din parc au ars, focul distrugând mai multe ha de vegetație și mai mulți arbori. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale din parc este devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetație, cuiburi de păsări, mamifere și reptile. Mulțumim pompierilor care, ca de fiecare dată, au intervenit cu promptitudine!

Este a patra toamnă în care cerem autorităților introducerea regimului de protecție a naturii. Astfel, zona poate fi mai ușor supravegheată, pot fi demarate acțiuni de pază și protecție, pot fi implementate acțiuni impotriva incendiilor. Apelurile noastre se lovesc de proceduri greoaie dar și de teamă, indiferentă, intere...

S-a încheiat dezbaterea publică pentru Parcul Natural Văcărești

Publicat la data de: 29 Oct 2015

Astăzi 29 oct. 2015, a expirat termenul legal destinat consultărilor publice în vederea instituirii regimul de protecție naturală la Văcărești. Asociația Parcul Natural Văcărești mulțumeste tuturor cetățenilor care s-au implicat în acest demers și solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor finalizarea de urgență a procesului de înființare al primului parc natural urban din România.

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat astăzi, 29 oct. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), promotorul proiectului de înființare al primului parc natural urban din România, a sprijinit procesul aducând în atenția publicului larg informații, fotografii si opinii despre utilitatea proiectului.

Num...

Proiectul de HG pentru înființarea Parcului Natural Văcărești, în dezbatere publică

Publicat la data de: 06 Oct 2015

După chinuitoare eforturi, la aproape patru ani de la demararea campaniei, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a fost pus în dezbatere publică. Aceasta înseamna că fiecare cetăţean îşi poate trimite pe adresa Ministerului Mediului părerea sa cu privire la acest proiect. Iar Ministerul Mediului are obligaţia să o ia în considerare.

În acest context, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, promotoarea acestui proiect, reaminteşte publicului larg importanţa parcului pentru oraşul Bucureşti şi pentru România.

Va fi cel mai mare sp...

Parcul Natural Văcărești este în dezbatere publică

Publicat la data de: 18 Sep 2015

Începând de vineri, 18 septembrie, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înființarea Parcului Natural Văcărești se află în dezbatere publică pe site ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Poriectul poate fi consultat pe pagina electronică a Ministerului, la adresa:

http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-hg-privind-declararea-zonei-naturale-lacul-vacaresti-ca-parc-natural-si-instituirea-regimului-de-arie-naturala-protejata/945

Deșeuri proaspete în Văcărești

Publicat la data de: 10 Jul 2015

În ciuda protestelor, petițiilor, rugăminților și promisiunilor care se fac, în Văcărești se aruncă în continuare deșeuri. Ultimul “transport” consistent a fost facut toamna aceasta (octombrie). Este proaspat si foarte la vedere. Din fotografiile atasate textului putem deduce ca mormanele de deseuri, incendiate ulterior, apartinand unei cunoscute firme de asigurari, au fost abandonate in zona de est a parcului, inspre Targul de masini, Vitan.

  1. Groapa de gunoi sau parc natural urban?

Pentru noi raspunsul la aceasta intreba....

Parcul Natural Văcăreşti. Episodul V. Urme care atestă prezenţa omului la Văcăreşti

Publicat la data de: 18 Jun 2015

Parcul Natural Văcăreşti este expresia naturală a locului peste care s-a născut şi s-a dezvoltat oraşul Bucureşti. O câmpie joasă, când umedă, când arsă de soare, străbătută de râuri nu foarte adânci, pline de peşte şi survolate de păsări, pe ale căror lunci şi zăvoaie au crescut păduri şi vegetaţie specifică. Când privim Văcăreştiul putem vedea cum arătau acele locuri pană acum aprox 200 de ani.

Sigur, cu anumite diferenţe determinate de limitele impuse de marele oraş. Chiar şi aşa, în Parcul Natural Văcăreşti trăiesc vidre (Lutra lutra) – specie protejată, cuibăresc minunate specii de păsări, d...

Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?

Publicat la data de: 04 Jun 2015

Pe 28 mai, Consilierii Municipiului Bucureşti au votat în unanimitate pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Avizul CGMB se alătură astfel Avizului Academiei Române, primit înca din mai 2103, pe baza Studiului de fundamentare ştiinţifică şi a documentelor cadastrale care întregesc dosarul ariei protejate.

Adică avem din nou cele două documente de bază cerute de lege (OUG 57/2007) pentru constituirea unei arii protejate de tip Parc Natural.  Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti va rede...

24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor

Publicat la data de: 24 May 2015

700 de voluntari mobilizați de Let’s Do It, Romania! și Asociația Parcul Natural Văcărești fac curățenie în parc și cer autorităților finalizarea de urgență a procedurilor de înființare a primei arii naturale urbane din România

De Ziua Europeană a Parcurilor (24 mai), Parcul Natural Văcăresti așteaptă încă avizul Consiliului General al Capitalei și Hotărârea de Guvern aferentă pentru a exista. Cu această ocazie, peste 700 de bucureșteni voluntari și lucrători în salubritate au participat sâmbătă, 23 mai, la acțiunea de igienizare a Parcului Natural Văcărești. Au fost adunate și ridicate peste 15 tone de deșe....

Parcul Natural Văcăreşti (III): Regimul de protecţie a naturii se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător!

Publicat la data de: 21 May 2015

În Parcul Natural Văcăreşti există cinci proprietari privaţi alături de statul român prin Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor. Conform datelor cadastrale actuale, suprafaţa viitorului parc va fi de 183 ha. Din acestea, aprox 3 ha reprezintă loturi private, iar un mare lot, de 180 ha, este proprietate publică, adică a noastră, a cetăţenilor. Există mai multe cereri de punere în posesie, pe Legea 10/2001, nefinalizate până acum.

În 1988, zona a fost expropriată de către Ceauşescu care a dorit să construiască un lac alimentat gravitaţional din Mihăilesti (27km la sud de Bucuresti). În 1989 constructorii lacului, grăbind inaugurarea, au pornit umple...

Parcul Natural Văcăreşti (II). Înlocuim coteţele de păuni şi bibilici cu observatoare ornitologice

Publicat la data de: 05 May 2015

Acum trei ani un funcţionar dintr-o primărie bucureşteană ne invita la munte dacă vrem să facem parc natural. Sau oriunde în alta parte, dar nu în Bucuresti. În oraş, parcurile nu sunt naturale! Aici, construim parcuri adevarate, “moderne”, cum este iată cel din Drumul Taberei, cu rampe din beton, pasarele supradimensionate, pietriş mov şi dâmburi false.

Ariile protejate sunt la munte, în Deltă s...