S-a încheiat dezbaterea publică pentru Parcul Natural Văcărești

Astăzi 29 oct, 2015, a expirat termenul legal destinat consultărilor publice în vederea instituirii regimul de protecție naturală la Văcărești. Asociația Parcul Natural Văcărești mulțumeste tuturor cetățenilor care s-au implicat în acest demers și solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor finalizarea de urgență a procesului de înființare al primului parc natural urban din România.

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat astăzi, 29 oct. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), promotorul proiectului de înființare al primului parc natural urban din România, a sprijinit procesul aducând în atenția publicului larg informații, fotografii si opinii despre utilitatea proiectului.

Numărul mare al mesajelor de susținere primite, articolele de presă și reportajele radio/tv sunt o dovadă în plus al interesului deosebit pe care proiectului îl stârnește în rândul cetățenilor și al opiniei publice în general.

Prin intermediul rețelelor de socializare, informațiile despre parc au ajuns la sute de mii de persoane. Totodată, pe adresele de corespondență ale APNV, timp de o lună, s-au primit numeroase mesaje de susținere, sugestii de amenajare și propuneri concrete de implicare. Avem convingerea ca proiectul de HG pentru înființarea parcului a fost astfel unul dintre cele mai bine promovate proiecte legislative din România ultimilor ani.

În perioada următoare, HG ul de înființare al parcului ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a putea fi aprobată. În acest context, APNV solicită factorilor responsabili din Guvern să abordeze HG ul cu maximă responsabilitate și solicită aprobarea sa în regim de urgență. Amânarea aprobării actului poate avea consecințe negative asupra ecosistemului. În lipsa regimului de protecție, instaurat prin lege, zona va fi în continuare expusă incendiilor, tăierilor de arbori, braconajul piscicol, deșeurilor – delicte foarte des întâlnire în zonă în anotimpul rece.

Reamintim factorilor interesați că proiectul de înființare al parcului întrunește în momentul de față toate condițiile legale pentru a putea fi aprobat. Dosarul de inființare, întocmit de APNV, se află depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de pe data de 4 septembrie 2015 și conține: Studiul de fundamentare științifică, Avizul Academiei Române, Hotărârea Consiliului General al Capitalei, punctele de vedere ale factorilor interesați și documentele cadastrale ale zonei.

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la contact@parcnaturalvacaresti.ro sau la numărul de telefon 0729199396, Dan Bărbulescu, Asociația Parcul Natural Văcărești

Descărcați Studiul de fundamentare științifică

PN Vacaresti – Studiu de fundamentare