Articole

S-a întâmplat în mai

S-a întâmplat în mai

Luna mai e o cumpănă între primăvară și vară, un timp al speranțelor, florilor și cântecului. Este și luna Parcului Natural Văcărești. Acum puful puilor de lebede se transformă în pene, stuful nou ia în stăpânire malurile, se sparg ouăle de țestoase.   Și pentru noi, totul s-a petrecut în luna mai și e interesant de răsfoit cronica Florarului la Văcărești.

 rsz_leb-da_de_var-_cygnus_olor.jpg

Foto: Helmut Ignat

 

În mai 2012 apare în revista National Geographic articolul Delta dintre Blocuri, semnalând în premieră nu numai miraculoasa oază din aglomerata noastră capitală, dar și posibilitatea ca  ea să devină un parc natural ocrotit de lege. Cu un an înainte Helmut începuse temeinic fotografierea  speciilor din zonă. Semnalul a fost preluat de cele mai importante canale media iar ministra mediului de atunci a declarat susținerea Ministerului pentru ideea unei arii protejate la Văcărești.

                                                                            coperta-ng.jpg

 

Primul și poate cel mai important pas era obținerea avizului Academiei Române. Pe baza unui studiu laborios, coordonat de Florin Stoican, Academia și-a dat acordul, în mai 2013. Micului grup de inițiativă i s-a alăturat Dan Bărbulescu, care a venit cu experiența de director executiv al Organizației Salvați Dunărea și Delta. Și astfel s-a constituit Asociația Parcul Natural Văcărești, un ong cu misiunea de a transforma visul în realitate. Asociația a primit în folosință din partea Alpha Bank un sediu excelent plasat, dominând de la înălțimea celor 17 etaje vasta depresiune a oazei Văcărești.  Inaugurarea sediului a fost un eveniment cu participarea unui solid grup de susținători ai proiectului, cu presa devotată mediului, cu miniștri și chiar primul-ministru al momentului. Totul în anul 2014, mai, bineînțeles..   

Totul părea roz, dar nu a fost simplu. Avizul Academiei nu era suficient, trebuia obținut cel al Primăriei Generale. Unde toată lumea era de acord, dar nimeni nu semna nimic. A trebuit să ajungem în norocoasa lună mai, 2015, când ultimele obstacole birocratice au fost depășite. Dar luna mai a trecut și am intrat în cele 11 luni în care demersurile au stagnat. Dar între timp echipa PNV nu a stat degeaba, s-a întărit cu pasionați de biodiversitatea urbană precum Nico și Vlad, s-au început observații sistematice asupar naturii zonei, au fost conduse grupuri de tineri și elevi interesați, s-a promovat proiectul prin articole, emisiuni TV, conferințe, s-au organizat acțiuni de ecologizare...Și totuși..

Dar iată luna mai a venit la întâlnirea cu noi, la Văcărești. În mai 2016 primul-ministru a semnat Hotărârea de Guvern prin care oaza din oraș e devenit Parc Natural, cu statut de protecție reglementat prin legile în vigoare. O victorie a speranței, a logicii de mediu, a ecologiștilor și naturaliștilor implicați, a opiniei publice, a presei constructive.

 img_0111.jpg

Foto: APNV

Mai 2017 ne-a prins cu mâinile suflecate în calitate de administratori legali ai Parcului Natural Văcărești. Echipa s-a mărit. Gabi a devenit pasionată comunicatoare, Marius, Bogdan I și Bogdan II au realizat laborioase facilități de protecție și vizitare, precum scări de acces, podețe, un observator, trei foișoare, cabana rangerilor, dar și o mulțime de indicatoare, panouri explicative, pubele estetice.

Tot mai mulți bucureșteni au învățat drumul spre parc, mii de elevi s-au bucurat să vadă ceeace a fost numit Muzeul Antipa cu animale vii. Din păcate progresele sunt cu doi pași înainte și unul înapoi. În lipsa unor patrule de jandarmi braconierii și vandalii își fac uneori de cap. Dispar panouri, indicatoare, s-au distrus scări de acces și elemente de artă decorativă. Pescarii vin noaptea cu plase. Un incendiu pus a mistuit un foișor. Un alt incendiu, de proporții, a afectat la începutul lui 2020 40% din vegetația parcului. Dar pașii înapoi vin și de sus în jos. Căci din toamna anului 2018, ca efect a unei legi noi (modificarea OUG 57.2007),  asociația noastră nu mai este administrator și fost nevoită să predea această responsabilitate către ANANP.  Supărată și ea, natura ne-a trimis pe cap o secetă accentuată care pune la încercare puterea de adaptare și de supraviețuire a unor specii.

  1.jpg

Foto: APNV

Apa seacă, dar optimismul nu. O altă lună mai va veni.

 

#naturalausata

 

Autor Cristian Lascu, membru fondator al PNV

Share Article:

Share