Cine suntem?

Cine suntem?

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a fost constituită în 2014 de un grup de specialiști în protecția naturii și managementul ariilor protejate care au dezvoltat proiectul înființării parcului din momentul în care acesta părea o utopie.

Proiectul de a pune sub protecția legii și de a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul capitalei a demarat în anul 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în numărul din mai al revistei National Geographic. Articolul, semnat de Cristian Lascu și Helmut Ignat (fotografii), a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului și a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru “groapa” Văcărești.

Campania a continuat prin eforturile unui grup de experți și activiști de protecția mediului: Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniți de patru organizații: Kogayon, National Geographic România, Asociația Salvați Dunărea și Delta și Ecopolis. Aceștia au mobilizat resurse umane și financiare pentru întocmirea Studiului de fundamentare științifică necesar declarării ariei protejate. Astfel, s-au alăturat echipei mai mulți voluntari, acoperind mai multe domenii de expertiză, precum: Cristian Mihai – ornitologie (a participat cu datele adunate pe parcursul vizitelor din perioada 2007-2011 la redactarea listelor speciilor de insecte, batracieni, reptile, păsări și mamifere prezente din zonă); Irinel Popescu – entomologie; Laura Zaharia – comunicare publică; George Bouroș – specialist în protecția și studiul vidrelor; Dragoș Ștefan Măntoiu – specialist în protecția și studiul liliecilor; Claudia Blagu – specialistă GIS.

În 2013, Pe baza studiului de fundamentare, Academia Romnână, prin Comisia Monumentelor Naturii, a avizat pozitiv înființarea ariei naturale protejate.

Membrii grupului de inițiativă au realizat un lobby continuu și transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: expoziții de fotografie, conferințe pe teme de protecția mediului și urbanism, acțiuni de teren cu voluntari, distribuirea de broșuri și alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare. Acțiunilor de comunicare publică li s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcționari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală și primăriile de sector.

Ne-au încurajat în acest demers:

Dan Dimăncescu, Consul onorific al României în Boston

Giuseppe Biagini

Tobias Salathe, Ramsar Senior Advisor pentru Europa: “Văcărești va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane”

Sergiu Oprescu, Președinte al Alpha Bank și al Asociației Române a Băncilor

Chris Rostron, Director al Wetland Link International

În 2014, de ziua internațională a mediului, APNV a inaugurat Observatorul PNV, amenajat cu sprijinul Alpha Bank și Asmita Gardens, la etajul al 17-lea al unuia dintre blocurile turn din complexul rezidențial Asmita Gardens. Printre oaspeții de seamă a fost prezent și Ambasadorul Argentinei.

În 2016 a fost înființat Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România, prin HG nr. 349/2016.

În cadrul sesiunii de încredințare în administrare a ariilor naturale protejate, organizată de Ministerul Mediului în decembrie 2016, APNV a participat cu un proiect complex de conservare a biodiversității, cercetare științifică, educație și recreere sănătoasă în PNV, al cărui mesaj cheie este ”Natura la ușa ta!”

Ca urmare a rezultatelor evaluării realizate de către Comisia de atribuire, Ministerul Mediului a desemnat, în 2017, APNV pentru administrarea parcului pe o perioadă de 10 ani, conform Contractului de administrare nr. 3370/GLG/07.04.2017. Pentru gestionarea parcului, APNV doreşte să lucreze în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti și cu o serie de instituţii cu experiență în conservarea naturii, cercetare, educație, protecția mediului, reconstrucție ecologică, precum: Facultăţile de Biologie, Geografie şi Geologie ale Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Centrul de Studii pentru Servicii Ecosistemice ”Nicolae Manoleli”, Grădina Botanică ”Dimitrie Brîndză” Bucureşti, Muzeul de Științe Naturale ”Grigore Antipa”, Asociaţia Kogayon, WWF România, Societatea Ornitologică Română, Asociaţia Aquaterra, BikeXpert.

Pentru proiectul înființării primului parc natural urban din România, APNV a primit premiul premiul I la Gala Societății Civile în 2017.

De asemenea, în 2017 APNV a fost onorată să primească vizite ale unor personalități importante, precum: Excelența sa Prințul Charles, Tim Flannery, ambasadorul SUA, ambasadorul UK.

În viitor, ne dorim protecția și conservarea celui mai mare spațiu verde al Bucureștiului, promovarea educației pentru mediu, oferind în același timp posibilități de recreere într-o zonă sălbatică din mijlocul capitalei. De asemenea, ne dorim materializarea parteneriatelor inițiate cu instituții de profil din Norvegia și SUA, pentru continuarea cercetării științifice a zonei și consolidarea schimburilor de experiențe în managementul ariilor protejate.