Implică-te

Implică-te

Fabrica de viață a Capitalei

După '89, multe fabrici au fost desființate și vândute la fier vechi. Însă una dintre ele a prins tot mai multă viața devenind cel mai mare parc al capitalei, Parcul Natural Văcărești. La fabrica de viața din Văcărești se lucrează non stop, în 3 schimbruri. Ziua, pe lumină, lucrează iarba, arborii, vegetația lacustră, păsările de apă, amfibienii, reptilele, vulpile și bizamii. Seara, în amurg, încep privighetorile, mierlele, liliecii. La căderea întunericului, păsările de noapte demarează atacul. Vai mama lor, săracii șoareci! Vidrele sunt în schimbul 3 al lanțului trofic, lucrează toată noaptea intr-o veselie. Pescuiesc legal, ca-i balta lor. Toate aceste elemente vii produc viață pentru noi oamenii: aer curat, apă, liniște, sunete benefice, recreere. Copiii se bucură, oamenii mari aleargă, se plimbă sau fac fotografii.

Asociația Parcul Natural Văcărești, o organizație independentă

Pentru a fi protejat, supravegheat și redat comunității, noi, membrii Asociației Parcul Natural Văcărești, cu sprijinul partenerilor și al autorităților, am transformat zona în arie protejată - primul parc natural urban din România. Iar acum avem grijă de el ca să devină și mai curat, și mai sălbatic sălbatic dar și mai primitor cu oamenii. Suntem, o organizație independentă, nu beneficiem de fonduri publice, astfel că, pentru a ne împlini obiectivele, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Vă invităm să deveniți acționari ai fabricii de viață direcționând 2% din impozitul pe venit aferent anului 2018.

 

 

Ce produce fabrica de viață

 • Arborii și vegetația lacustră contribuie la îmbunătățirea calității aerului în cartierele din vecinătate,
 • PNV oferă 1mp de spațiu verde fiecărui locuitor al Bucureștiului,
 • Contribuie la regenerarea pânzei freatice a Bucureștiului prin captarea și filtrarea apelor pluviale,
 • Este habitat pentru peste 300 de specii de animale, unele dintre ele protejate la nivel national și european, și peste 300 de specii de plante,
 • Este un loc de educație și de conștientizare pentru valoarea naturii,
 • Este primul parc natural urban din România și un exemplu care inspiră și motivează activiști de mediu de pretutindeni. Este o încurajare pentru tinerii aflați la început de drum pentru a îmbrățișa științele mediului în viitoarea carieră.

 

 

În ce vor fi investiți banii acționarilor?

educatie_pentru_meniu_06_02_2019.jpg
cercetare_si_conservare_06_02_2019.jpg
infrastructura_de_vizitare_06_02_2019.jpg

 

Educație pentru mediu. Vom continua programele de vizitare și educație pentru elevi. Targhetul nostru în 2019 = peste 2000 de elevi vor participa la lecțiile de educație pentru natură organizate în parc.

Cercetare și conservare. Parcul Natural Văcărești a devenit un spațiu de studiu pentru specialiști din întreaga țară. Targhetul nostru în 2019 - parcul devine un laborator viu pentru observarea și studierea relației dintre biodiversitate și oraș, respectiv dintre infrastructura verde - albastră și cea construită a orașului.

Infrastructură de vizitare. De la înființare (2016), parcul a primit peste 10.000 de vizitatori în turui ghidate și organizate de către personalul parcului. Cu sprijinul tău vom continua să amenajăm și să supraveghem parcul pentru a-l putea deschide vizitatorilor, respectând cu strictețe liniștea și condițiile de conservare.

 

Cum procedez?

 1. Descarcă de aici Formularul 230 dacă în 2018 ai avut venituri din salariu sau pensie.
 2. Formularul este standard. Completează-l mână, cu majuscule. Se completează secțiunile I și II. Nu uita să-l semnezi în original, stânga jos. Nu este necesar să precizezi suma. Aceasta va fi calculată de către insituția fiscală.
 3. Ai trei variante de a depune formularul:
  • Până la data de 31 iulie 2019: formularul completat se poate depune direct la sediul administrației financiare de care aparții.
  • Până la data de 31 iulie 2019: trimite formularul prin poștă, la sediul administrației financiare de care aparții, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
  • Până la data de 25 martie 2019: trimite formularul completat, la adresa sediului nostru (Splaiul Unirii nr. 168, bloc T4, etaj 16, apartament 1601, București, cod poștal 040042). Sau îl poți aduce personal, ori lăsa la portar.

Dacă ai nelămuriri, scrie-ne la contact@parcnaturalvacaresti.ro, sau sună la numărul 0766 811 283.

Dacă ai donat, te așteptăm în vizită la Fabrica de Viață să cunoști procesul tehnologic. De la fitoplancton la mamifere.

Pentru înscriere, trimite-ne un mail cu subiectul ”Am direcționat 2% către Fabrica de Viață” la contact@parcnaturalvacaresti.ro și spune-ne când vrei să vii.

 • 30 martie ora 10 AM.

Punct de întâlnire: intrarea în parc din spre Strada Glădiței (punct de reper: complex Asmita Gardens)

credit_card

DONEAZĂ!

Susține Parcul Natural Văcărești și activitățile administrației printr-o donație folosing serviciul paypal sau prin transfer bancar:


PAY PAL:

Bancar:

ASOCIAȚIA PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI

Alpha Bank, Sucursala Stirbey Voda, București

Cont: RO74BUCU2281215941096RON

CIF: 34113543

inima

SHARE THE LOVE

Vrei să ajuți altfel? Nici o problemă! Sunt și alte metode de a te implica.


FII SUPORTER!

Urmărește, tag-uiește și share-uiește mesajul mai departe. Abonează-te la canalele noastre sociale:

FII VIGILENT!

Și tu poți proteja parcul raportând orice activitate de natură suspectă pe care ai observat-o în parc: