Raport anual 2023
mai 17, 2024🦇 Culoarul verde-albastru al liliecilor de pe Colentina
august 13, 2024Cum am descoperit lumea secretă a fluturilor de noapte?
Pădurea Băneasa reprezintă o rămășiță din foștii Codri ai Vlăsiei ce înconjurau și ocroteau Bucureștiul. Din păcate, expansiunea accelerată a dezvoltărilor imobiliare și a infrastructurii auto a dus la fragmentarea și dispariția unor mari suprafețe de pădure.
Asociația Parcul Natural Văcărești propune conservarea ultimelor suprafețe silvice care mai protejează Bucureștiul, având în vedere importanța lor biologică, atât pentru biodiversitatea ridicată pe care încă o mai găzduiesc, cât și pentru beneficiile pe care le aduc în ce privește sănătatea orașului și a locuitorilor săi.
Zona se evidențiază printr-un amestec de foioase care domină pădurea de câmpie, ce aduc beneficii ecosistemice foarte importante, precum filtrarea aerului, limitarea poluării fonice cauzată de șoselele și aeroportul din proximitate, reținerea apei și a carbonului în sol și în trunchiuri. Pădurea Băneasa adăpostește stejari, frasini, paltini, tei, dar și specii introduse cum sunt cenușerul, frasinul de Pennsylvania sau arțarul american.
Suprafața este unică și datorită abundenței de specii de animale pe care le adăpostește și care au regăsit în cadrul pădurii un habitat ideal: pârși de alun, mistreți, bursuci, căprioare, cârtițe, arici, lilieci, fluturi de noapte, bufnite, ciocanitori și multe păsări cântătoare.
Amfibienii și reptilele joacă și ele un rol important în ecosistem prin consumul de insecte și servind drept hrană pentru multe alte specii de păsări si mamifere. Astfel, în plimbările noastre prin pădure ne putem întâlni cu gușterul, șarpele de casă, năpârca, șarpele de alun, broasca roșie de pădure, broasca de pământ brună sau tritonul cu creastă. Niciuna dintre acestea nu este veninoasă și nu va căuta să ne atace, iar dacă avem norocul să ne întâlnim cu ele în plimbarea noastră, vor căuta să se ascundă destul de repede.
Pădurea Băneasa ascunde și o vastă populație de fluturi, iar pe 12 iulie Asociația Parcul Natural Văcărești a avut plăcerea de a vă invita să descoperiți tainele pădurii și misterioșii fluturi de noapte ce sunt cunoscuți popular sub numele nu foarte flatant de „molii”.
A fost un prilej și de a ne răcori, de vreme ce am plecat dintre blocuri de la o temperatură de 38 de grade Celsius și am ajuns lângă pădure la 30 de grade. Răcoarea pădurii s-a intensificat cu fiecare oră, făcând căutarea noastră cu atât mai plăcută, alături de cei 30 de participanți entuziaști și curioși, care au ascultat poveștile noastre despre fluturii de noapte și lumea lor secretă.
Cu ocazia acestei întâlniri, am avut prilejul de descoperi peste 20 de specii de fluturi de noapte, dar și alte specii pe care am avut norocul de a le întâlni: croitori, rădaște, lăcuste și lilieci. Surpriza serii a fost scurta apariție a unuia dintre cei mai rari și mai enigmatici fluturi de noapte europeni, sfinxul frasinului (Dolbina elegans), o specie care, din păcate, se află în Cartea Roșie a Nevertebratelor din România, unde sunt descrise speciile periclitate și cele pe cale de dispariție.
În contextul în care biomasa insectelor din Europa a scăzut în ultimul secol cu peste 70% – din pricina practicilor agricole dăunătoare, a fragmentării și distrugerii habitatelor naturale, a insecticidelor cu care sunt stropite zonele urbane și a schimbărilor climatice mult prea rapide -, Pădurea Băneasa este o resursă uimitoare care trebuie cunoscută și protejată.
🤝 Evenimentele de cunoaștere și educație pe care Asociația Parcul Natural Văcărești le organizează în Pădurea Băneasa sunt susținute de Platforma de mediu pentru București, Fundația Comunitară București și ING Bank România.