de 10 ani pentru natura din oraș
de 10 ani împreună pentru natura urbană
Aniversăm 10 ani în care am crescut, am învățat, am construit și am reușit să aducem natura mai aproape de oameni și de oraș
Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) lua ființă în urmă cu 10 ani, continuând sub această entitate juridică demersurile și eforturile administrative începute prin 2012, când viitorii membri fondatori au îndrăznit să viseze că Groapa Văcărești, un teren abandonat, sălbatic și nesigur, plin de mormane de deșeuri, poate deveni arie naturală protejată.


visam la un loc unde copiii să învețe despre frumusețea vieții sălbatice

Delta dintre blocuri
articolul publicat în National Geographic avea să transforme „Balta Văcăreşti“ în „Delta dIntre blocuri“
Ceva mai devreme, în mai 2012, Cristian Lascu, redactor șef National Geographic România, și Helmut Ignat, fotograf pentru aceeași revistă, publicau articolul „Delta dintre blocuri”, care aducea în atenția publicului ceea ce astăzi este Parcul Natural Văcărești.
Articolul a avut ecou. A trezit curiozitate, emoție, reacții și – cel mai important – sprijinul unei comunități care a simțit că acel colț de natură merită protejat.

"Mergeți în Delta Dunării să faceți parc natural, nu la Văcărești!"
prima reacție a autorităților publice, acum 10 ani, când asociația parcul natural văcărești a propus înființarea Parcului Natural Văcărești

misiune imposibilă
Să protejăm fără nicio autoritate legală peisajul natural în formare și biodiversitatea fragilă, pe un teritoriu al braconajului, incendiilor, gunoaielor și haitelor de câini, locuit de câteva familii mari care își asigurau existența din resursele locului, părea imposibil.
În primii ani, a fost realmente o muncă titanică să curățăm locul de deșeuri. Zeci de tone de gunoi, strânse cu ajutorul voluntarilor sau al excavatoarelor. Am organizat patrulări voluntare împotriva braconajului. Zi și noapte, pe ger sau pe arșiță. Am semnalat autorităților distrugeri, incendii de vegetație, tăieri de copaci. Alături de pompieri, am intervenit de nenumărate ori pentru stingerea incendiilor.
Deși am obținut suportul clar al unor organizații cu mare greutate (IUCN, RAMSAR, WWF), totuși ce a urmat a fost un drum lung și deloc ușor. Întâlniri. Ședințe. Dosare care se plimbau luni întregi între instituții. Litigii cu peste 100 de revendicatori. Un teren clasificat ca „degradat”, deja concesionat pentru aproape 50 de ani.

cândva un colț uitat de lume, astăzi arie naturală protejată
înființarea parcului natural văcărești
Parcul Natural Văcărești este ASTĂZI loc de recreere, observare a naturii și educație pentru zeci de mii de copii și adulți
Zeci de ore de muncă, cercetare și studii științifice, discuții dezarmante cu autoritățile și documentări fotografice dificile, de multe ori realizate în condiții extreme și la ore la care orașul încă doarme.
După ani de efort susținut, numeroase întâlniri, avize și aprobări, am reușit, în 2016, să obținem ceea ce părea imposibil multora: înființarea Parcului Natural Văcărești, primul parc natural urban din România, printr-o Hotărâre a Guvernului.

10 ani de activitate în cifre

4
ani de advocacy
Numeroase demersuri și intervenții publice - scrisori oficiale, participări la consultări, propuneri de politici și apeluri către autorități.
100+
întâlniri cu instituții publice
Peste 100 de întâlniri cu Ministerul Mediului, Primăria Generală
și Primăria de Sector 4
200+
articole de presă
Peste 200 de materiale
publicate în media
despre înființarea Parcului Natural Văcărești

PRIMUL INVENTAR DE SPECII REALIZAT ÎN PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI
90
hectare
90 de hectare de zone umede, pădure, stufăriș și pajiști, într-un mozaic de habitate rare pentru un oraș
330+
plante
Peste 330 de specii și subspecii de plante, dintre care peste 260 native
5000+
arbori
Peste 5000 de arbori inventariați în perimetrul Parcului Natural Văcărești, majoritatea specii autohtone
190+
păsări
Peste 190 de specii de păsări, printre care lebăda, chirighița, rațe, stârci, cormorani și egrete
130+
insecte
Peste 130 de specii de insecte inventariate în Parcul Natural Văcărești
15+
mamifere
Peste 15 mamifere inventariate, printre care șoarecele de câmp, chițcanul pitic, bizamul, nevăstuica, vulpea și vidra

BIODIVERSITATE
primul inventar al speciilor în Parcul Natural Văcărești
Treptat, Groapa Văcărești s-a transformat într-o zonă verde ideală pentru plimbări în aer liber și un refugiu natural pentru păsări și animale.
Am început să studiem speciile, să le documentăm și să le protejăm.
comunitate și tururi ghidate


100 000+ vizitatori
Aproape 100 000 de copii și adulți au participat la tururile noastre tematice în parcul natural văcărești
În cei 10 ani de activitate a Asociației Parcul Natural Văcărești ne-am dorit să aducem oamenii mai aproape de natură și natura mai aproape de casele oamenilor.
Am oferit familiilor un spațiu pentru petrecerea timpului în aer liber. Și un loc de educație pentru copii, dedicat cunoașterii și explorărilor, unde aceștia să învețe despre specii de păsări, animale și chiar să le poată atinge.
Am deschis trasee tematice și puncte de informare și observare pentru ca vizitatorii să poată explora și învăța despre acest loc minunat. Am inaugurat primul traseu pentru biciclete și am organizat zeci de tururi ghidate și evenimente tematice.
Am plantat peste 15 000 de arbori pe limitele exterioare ale parcului, pentru a crea coridoare de vegetație și noi zone de habitat.

observatorul parcului natural văcărești
Am deschis Observatorul Parcului Natural Văcărești pentru oameni
Pe 5 iunie 2014, cu ocazie Zilei Mondiale a Mediului, am inaugurat Observatorul Parcului Natural Văcărești în cadrul Asmita Gardens.
Observatorul Parcului Natural Văcărești a devenit un loc special unde am găzduit zeci de vizitatori dornici să descopere frumusețea panoramică a parcului de la etajul 17 și unde am organizat numeroase acțiuni educaționale și ateliere interactive pentru micii exploratori.
Trei ani mai târziu, am avut onoarea să-l însoțim pe Charles III, viitorul rege al Regatului Unit, în Parcul Natural Văcărești, un moment deosebit de care ne vom aminti mereu cu drag.


administrare și voluntariat

În 2017, Asociația Parcul Natural Văcărești a devenit primul ONG din România care a primit dreptul de a administra o arie naturală protejată urbană, semnând un contract de 10 ani cu Ministerul Mediului și ANANP. Am început să monitorizăm parcul zi de zi, împreună cu voluntari dedicați, care patrulau zona și interveneau prompt în cazuri de vandalism, incendii sau braconaj. Tot atunci a luat naștere programul nostru Ranger Urban, prin care sute de oameni s-au implicat activ în protejarea și conservarea naturii din mijlocul orașului.
Un an mai târziu, o modificare legislativă (OUG 75/2018) a schimbat cadrul de administrare a ariilor naturale protejate, iar atribuțiile au fost transferate exclusiv către autoritățile statului. Ca urmare, administrarea Parcului Natural Văcărești a revenit ANANP, iar din 2021, a fost preluată de Primăria Municipiului București, printr-o structură dedicată.
Deși fără un rol administrativ direct, APNV a rămas activă în viața parcului, prin proiecte de educație, conservare, monitorizare și implicare constantă în sprijinul accesului public la natură.

misiune și viziune
După 10 ani dedicați protejării naturii urbane, ne continuăm misiunea cu un nou obiectiv pe termen lung
rewilding bucharest
O inițiativă prin care ne propunem să extindem rețeaua de arii naturale protejate din capitală și și să redăm orașului noi zone de natură autentică. Și prin care ne dorim ca natura să devină parte firească din viața bucureștenilor.

pajiștea petricani
Pajiștea petricani, următoarea arie naturală protejată a bucureștiului
Primii 10 ani din activitatea noastră au însemnat numeroase proiecte și acțiuni dedicate naturii și biodiversității urbane. În 2016, am pus pe harta Bucureștiului primul parc natural urban din România – Parcul Natural Văcărești. Și am demonstrat că nu a fost o pură întâmplare.
În 2024, Pajiștea Petricani, o zonă de natură deosebită de pe râul Colentina a primit statut de protecție la inițiativa noastră, devenind astfel a doua zonă protejată din București, alături de Parcul Natural Văcărești.



5 noi arii naturale
Suntem pionierii primului parc natural urban din România, Parcul Natural Văcărești. Dar misiunea noastră nu se oprește aici.
Suntem pionierii primului parc natural urban din România, Parcul Natural Văcărești. Dar misiunea noastră nu se oprește aici, pentru că orașul nostru are nevoie să devină mai verde, mai sustenabil și mai prietenos cu natura.
Cei 10 ani din istoria Asociației Parcul Natural Văcărești mai spun povestea altor 5 arii naturale pe care le protejăm pentru a crea noi zone de conservare și reconstrucție ecologică în București, pe modelul Parcului Natural Văcărești - Pajiștea Petricani, Pădurea Băneasa, Valea Saulei, Lunca Dâmboviței și Stufărișurile de la Dobroești.

Mulțumim tuturor celor care au făcut parte din povestea noastră parteneri, voluntari, autorități, companii și susținători
Suntem recunoscători că ne sunteți alături în misiunea de a proteja natura urbană și de a face din București un oraș mai verde, mai sănătos și mai iubit de oameni. Continuăm acțiunile noastre pentru protejarea și renaturarea zonelor din oraș pentru ca în următorii zece ani natura să devină o parte firească din viața orașului.
