Parcul Natural Văcărești, încă în ceața procedurilor administrative
octombrie 21, 2014Parcul Natural Văcăreşti. Despre cât durează să înfiinţăm un parc în Bucureşti „Duceţi-vă la munte, nu în oraş!“
aprilie 27, 2015Motto: T. Salathe, Ramsar – Senior Adviser for Europe: “Văcărești va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane”.
Parcul Natural Văcărești, veritabilă zonă umedă situată în sudul Bucureștiului, adăpostește, pe lângă numeroase specii de păsări, reptile, amfibieni și vegetație specifică, unul dintre cele mai valoroase mamifere din România: vidra (Lutra lutra), specie ocrotită atât de legislația românească cât și de cea internațională. Asociația Parcul Natural Văcărești dedică Ziua Internațională a Zonelor Umede, sărbătorită pe data de 2 februarie 2015, acestei minunate specii care supraviețuiește la Văcărești. Totodată, atrage atenția autorităților române că au obligația legală de a proteja această specie și de a-i asigura condiții optime de conservare.
Vidra (Lutra lutra) sau vidra europeană este un mamifer de dimensiuni medii care iubește apa curată, peștele și liniștea.Trăiește pe malul râurilor de munte și de deal, în stufărișul lacurilor și al bălților, pe ostroavele nisipoase ale Dunării, printre rădăcinile sălciilor, trestiilor și plaurilor din Delta Dunării. Vidra mai poate fi întâlnită chiar în București, la 10 min. de Piața Universității, în Parcul Natural Văcărești! Este o specie nocturnă care se hrănește în mare parte cu pește. Poate ajunge până la 15 kg greutate, iar ca lungime măsoară până spre un metru fără să-i calculăm coada, care are aproximativ 30 de cm.
În România, arealul vidrei s-a restrâns destul de mult în ultimele decenii. Motivele sunt variate și țin mai ales de înrăutățirea condițiilor de mediu: distrugerea habitatelor umede (îndiguiri) și transformarea lor în teren agricol, poluarea apelor cauzată de industria chimică, agricultură sau de lipsa stațiilor de epurare, vânătoarea. Pentru aceste motive, vidra a devenit specie strict protejată necesitând condiții speciale de conservare.
În Parcul Natural Văcărești, vidra a fost fotografiată prima oară în anul 2013, în luna martie. O serie de fotografii realizate noaptea atestă prezența în Văcărești a unei familii de vidre alcătuită din doi adulți și trei pui. O serie de alte observații realizate în zonă, de la acea dată, au adus noi dovezi cu privire la existența acestui mamifer. Prezența vidrei la Văcărești este o veste formidabilă! Ea indică faptul că la Văcărești s-a dezvoltat un ecosistem bogat și echilibrat care oferă posibilități de trai și de înmulțire unor mamifere pretențioase cum sunt vidrele. Astfel, prin prezența vidrei putem deduce calitatea bună a apei, existența din belșug a hranei (peștele) și, în general, un climat liniștit care îi oferă siguranță.
În România, vidra este specie prioritară care necesită un regim special de protecție. Este menționată în Anexa III a OUG 57/2007 – Legea ariilor naturale protejate, anexă care menționează speciile pentru care este necesară desemnarea ariilor speciale de conservare și a ariilor de protecție specială avifaunistică. Totodată, vidra este protejată de legislația internațională fiind prezentă în anexa I a CITES (Convenția internațională asupra comerțului cu specii de floră si faună amenințate cu dispariția), Anexa nr. II a Convenției de la Berna (Convenția pentru conservarea vieții și a habitatelor sălbatice din Europa) și Anexa nr. I a Convenției de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor de animale sălbatice migratoare).
Astfel, prezența vidrei la Văcărești reclamă instituirea de urgență a regimului de protecție în zonă. Normele de protecție aplicate pot întreține și dezvolta habitatul acestui mamifer ducând astfel la înmulțirea numărului de exemplare. Să nu uităm că zona, în lipsa regimului de protecție, este foarte expusă riscurilor de mediu: incendii, poluarea apelor, abandonarea deșeurilor, braconaj piscicol și vânătoare.
Reamintim autorităților române ca în anul 2014, luna iunie, Grupul de ințitativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a depus la Ministerul Mediului dosarul de instituire al ariei protejate Parcul Natural Văcărești. Astfel, solicităm grăbirea procedurilor de protejare a zonei și organizarea unui management corespunzător care să permită traiul în bune condiții al acestei specii și al altora care trăiesc acolo.
Asociația Parcul Natural Văcărești a fost fondată de către reprezentanții Grupul de inițiativă pentru înfiintarea Parcului Natural Văcărești – Florin Stoican, Kogayon, Dan Bărbulescu, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Cristian Lascu și Helmut Ignat, National Geographic România, cu scopul conservării și protejării primei arii naturale urbane din România.