Parcul Natural Văcăreşti (III): Regimul de protecţie a naturii se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător!
mai 21, 2015Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?
iunie 4, 2015700 de voluntari mobilizați de Let’s Do It, Romania! și Asociația Parcul Natural Văcărești fac curățenie în parc și cer autorităților finalizarea de urgență a procedurilor de înființare a primei arii naturale urbane din România.
De Ziua Europeană a Parcurilor (24 mai), Parcul Natural Văcăresti așteaptă încă avizul Consiliului General al Capitalei și Hotărârea de Guvern aferentă pentru a exista. Cu această ocazie, peste 700 de bucureșteni voluntari și lucrători în salubritate au participat sâmbătă, 23 mai, la acțiunea de igienizare a Parcului Natural Văcărești. Au fost adunate și ridicate peste 15 tone de deșeuri. Acțiunea voluntarilor a fost sprijinită de intervenția firmei de salubritate REBU și a mai multor utilaje mecanizate care au demarat operațiunea de strângere a deșeurilor de pe zona de sud a parcului (Șoseaua Olteniței), unde de-a lungul timpului a apărut o adevărată groapă de gunoi improvizată.
Este a treia mare operațiune de curățare a parcului organizată în ultimii 4 ani. Lipsa regimului de protecție și a pazei îngreunează astfel de acțiuni, anual zone din Parcul Natural Văcărești se transformă în adevărate rampe de abandon pentru deșeuri menajere, deșeuri de construcții sau provenite din agricultură și creșterea animalelor. Entuziasmul și implicarea voluntarilor și a organizatorilor sunt salutare dar se cer a fi secondate de intervenții clare și hotărăte în direcția pazei si protecției parcului, chiar din partea autorităților prezente la eveniment. În caz contrar, zonele igienizate se vor umple în scurt timp cu deșeuri.
Reamintim că impactul deșeurilor asupra faunei și florei din parc este deosebit de negativ. Pe lângă aspectul dezolant, rușinos și mizerabil, deșeurile de construcții otrăvesc pe termen lung solul și apa, obiectele mici din plastic pot fi ingerate de către păsări și animale, iar PET-urile și pungile din pastic urâțesc definitiv un peisaj umed autentic ce poate deveni cea mai frumoasă zonă de relaxare, cel mai important centru de conservare a naturii și de educație ecologică din București.
Prezența sutelor de participanți la actiunea de igienizare este și un semnal trimis autorităților pentru grăbirea finalizării procedurilor de înființare a parcului.
Prezenți la eveniment, în fața jurnaliștilor, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, au reafirmat decizia de a elibera de urgență documentele administrative necesare: Avizul Consiliului General al Capitalei și Hotărârea de Guvern. Organizatorii evenimentului de ieri, Asociația Parcul Natural Văcărești și Let’s Do It, Romania!, vor urmări îndeplinirea declarațiilor și vor trece la acțiuni concrete de protest în cazul în care acestea nu vor fi onorate.
Reamintim că Parcul Natural Văcărești îndeplinește toate condițiile științifice, legale și urbanistice pentru a fi înființat, cel mai important document, Avizul științific al Academiei Române fiind eliberat încă din anul 2013.
Acțiunea de igienizare a fost organizată de Let’s Do It, Romania! și Asociația Parcul Natural Văcărești. A avut sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Primăriei Generale a Capitalei și Administrației Naționale Apele Române. La eveniment au mai participat Primăria Sector 4, Poliția Locală Sector 4, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin și Prefectura Municipiului București.
Evenimentul a avut sprijinul sponsorilor Kaufland România, REBU și EcoSud.
Proiectul a fost implementat cu sprijinul