Săptămîna ”Școala altfel”
aprilie 3, 2017Un oaspete de zile mari
aprilie 11, 2017Deși cercetările herpetologice în Lacul Văcărești au debutat în anul 2006, iată că surprizele nu încetează să apară.
Admirând fotografiile cu faună ale colegului meu Helmut Ignat am fost plăcut impresionat de un cadru cu un șarpe pe apă.
Am cerut detalii și am rămas șocat să aflu că imaginea a fost realizată chiar în Văcărești.
Desigur, un șarpe pe apă este ceva relativ obișnuit pentru o zonă umedă, dar acesta era un șarpe DE apă. Adică nu era specia comună din țara noastră, Natrix natrix, ci una din Cartea Roșie a Vertebratelor din România, Natrix tessellata!
De cum am aflat de întâlnirea de gradul zero din 2015 cu această specie rară am decis să amân puțin anunțarea descoperirii lui Helmut pentru a investiga personal prezența șarpelui de apă. Teoretic exista riscul să fie vorba despre un individ introdus, ca în cazul țestoasei de uscat dobrogene, sau a celei de Florida.
Aproape că îmi pierdusem speranța, dar iată că astăzi, 5 aprilie 2017 am reușit să regăsesc specia într-una din zonele mai greu accesibile ale Parcului.
Șarpele de apă este o specie neveninoasă de 60-100 cm, cu corp zvelt și cap alungit iar culoarea spatelui în diferite nuanțe de verde-maroniu. Dacă se simte amenințat poate elimina un lichid cu miros neplăcut.
Trăiește în apropierea râurilor și apelor stătătoare permanente cu populații importante de pești și maluri care să îi permită hibernarea și depunerea pontei. Se găseste în majoritatea regiunilor tării, de la șes pană la 800 de metri altidudine. Este o specie vulnerabilă afectată în special de distrugerea și degradarea habitatelor. Parcul Natural Văcărești rezervă în continuare surprize pentru cercetatori și pentru toți pasionații de natură.
Text: Vlad Cioflec
Foto: Helmut Ignat