Specie nouă în Parcul Natural Văcărești
aprilie 7, 2017Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a devenit oficial administratorul primului parc natural urban din România
aprilie 11, 2017Text: Cristian Lascu
De câteva zile primăvara a venit în parcul Natural Văcăreşti. Viaţa pulsează în apă, în văzduh şi la firul ierbii. Un stol de berze a survolat deja zona iar orinitologii SOR au văzut chiar şi pelicani creţi.
A fost aşadar un moment foarte potrivit pentru a-l primi la Văcăreşti pe Prinţul Charles. Joi, 30 martie, pe la amiază, după ce impresionantul dispozitiv de securitate a fost pe poziţii, His Royal Highness a venit la Observatorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti. A fost întâmpinat de Doamna Adriana Brummell, soţia ambasadorului Marii Britanii şi de Dan Bărbulescu, director executiv al APNV, apoi de ceilalţi membri fondatori ai asociaţiei. Pe terasa Observatorului, oaspetele a aflat despre istoricul zonei. A remarcat rolul digului de 6 km şi a putut compara „wetlandul” Văcăreşti cu London Wetland Center, care îi este familiar. S-a interesat şi despre situaţia foştilor proprietari de pe amplasamentul proiectului hidrotehnic din anii ’80.
Foto: Helmut Ignat
În timpul vizitei pe potecile parcului a avut ocazia să se întâlnească cu un grup de copii aflaţi la o oră de biologie…altfel. Biologul parcului tocmai familiariza copiii cu un şarpe inofensiv şi o broască… râioasă. O fetiţă i-a oferit spontan prinţului un buchet de păpădii.
I s-a istorisit despre campania demarată în 2011, finalizată prin Hotărârea de Guvern din mai 2016, despre biodiversitatea din parc, dar şi despre reţeaua naţională de arii protejate din România.
A urmat o întâlnire cu un grup de studenţi ai Facultăţii de Biologie care de câteva zile fac observaţii ichtiologice. Prinţul a fost tot timpul atent şi interesat şi a pus întrebări. În traseu a apărut şi vechiul băştinaş Gică, devenit recent primul rom -ranger. Prinţul a dat mâna cu el şi s-a interesat de familia lui. Ajunşi pe malul unuia dintre lacuri, a fost întâmpinat de o gardă de cercetaşi tradiţionali, mai vechi colaboratori voluntari ai Asociaţei PNV, echipaţi şi aliniaţi milităreşte.
În acest loc Prinţul Charles a plantat un plop.
Foto: helmut Ignat
Vizita s-a încheiat pe dig, dintr-un punct de belvedere bun pentru un bun-rămas. I-am amintit că Delta Dunării, cea mai importantă zonă umedă a României a fost declarată Rezervaţie a Biosferei şi datorită lobbyului lui Jaques Yves Cousteau. Acum prinţul Charles, o altă personalitate de prestigiu internaţional, poate duce mai departe misiunea de a milita pentru conservare, la cel mai înalt nivel. I-am mulţumit pentru că acţionează consecvent pentru protecţia naturii, a culturii rurale, că este un ambasador al valorilor tradiţionale româneşti.