Stiri

Surpriza din stuf – brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis)

Surpriza din stuf – brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis)

Pe 24 aprilie în timpul unei acțiuni de monitorizare a păsărilor, colegul nostru Vlad Cioflec a auzit în depărtare cântecul unor broaște pe care le-a determinat ca brotăcei răsăriteni. A înregistrat rapid cu telefonul sunetele pierdute în corul de lăcari și grelușei pentru a avea prima dovadă a existenței speciei în Parcul Natural Văcărești. De atunci, a mers zilnic prin stuf pentru a caută broscuțele, care sunt adevărate maestre ale camuflajului. Un fel de găsirea acului în carul cu fân. Dar iată că pe 8 mai a reușit în sfârșit fotografierea ei.

Brotăcelul răsăritean (Hyla orinetalis) are un aspect inconfundabil datorită culorii verzi și degetelor terminate în discuri ce îi permit să adere la suprafețe verticale.

Adulții nu depășesc 5 cm iar masculii posedă un singur sac vocal. Brotăcelul are chiar capacitatea de a-și modifica rapid coloritul, uneori putându-se observa exemplare gri sau chiar maro!

Specia populează zonele umede din apropierea habitatelor cu vegetație bogată. Este o clasificată ca fiind vulnerabilă, afectată de fragmentarea și degradarea zonelor naturale prin extinderea suprafețelor agricole și locuibile dar diversitatea habitatelor din Parcul Natural Văcărești este ideală pentru populațiile de amfibieni.

Iată că Parcul Natural Văcărești continuă să surprindă cercetătorii și iubitorii de natură.

Share Article:

Share