Birdwatching pe caniculă
iulie 23, 2018Deschidem oficial sezonul de toamnă la privit păsări în Parcul Natural Văcărești
septembrie 3, 201811.08.2018
Sâmbăta aceasta a fost o zi interesantă pentru noi și cei 28 de oameni care au ales să înlocuiască cafeaua cu ploggingul, și să urmeze acest trend constructiv.
”Păi cum, ce e acela plogging?”
În contextul problemei poluării cu plastic cu care ne confruntăm la nivel global, suedezii au urzit acest sport al vremurilor noastre, menit să tragă un semnal de alarmă asupra consumului de plastic și al repercursiunilor cestuia. Cu atât mai mult cu cât România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea, și pentru că nu (prea) există colțișor călcat de piciorul omului care să nu fie atins de omniprezentul deșeu plastic, și pentru că educația e unul din elementele ce ne pot scoate din marea plasticului în care suntem pe cale să ne înecăm, luăm situația în propriile mâini și acționăm!
Cum?
Ne punem echipamentul de alergare, mănușile reutilizabile, sacii pentru gunoi, și ne înarmăm cu răbdare. Ploggingul îmbină alergarea cu genoflexiunile și fandările, prin strângerea deșeurilor întâlnite pe traseu. Astfel, din punct de vedere sportiv poate fi foarte eficient pentru antrenarea musculaturii (depinde mai ales de zona în care alergi 🙂 ).
Printre principalele noastre misiuni se numără educația pentru natură și creșterea gradului de conștientizare.
În afara igienizării propriu-zise, activitatea de sâmbătă a fost menită să atragă atenția asupra felului în care această problemă globală se manifestă la nivelul Bucureștiului și al țării. România are nevoie de cât mai multe exemple de ”AȘA DA” pentru a se îndrepta către un viitor mai sustenabil. Ne luptăm cu obișnuința oamenilor pentru care natura nu reprezintă o prioritate, al căror nivel de trai îi preocupă într-un ritm full time, așa că sustenabilitatea reprezintă un aspect dintr-un plan mult prea îndepărtat. Ne confruntăm cu banalitatea lucrurilor făcute greșit, a responsabilităților lăsate pe mai târziu și pe altcineva; cu consumul irațional de resurse și cu comoditatea, tentația unei furculițe de unică folosință fiind mare.
Sunt principii a căror schimbare poate necesita multă energie și timp, poate fi muncă de generații. Prin activitățile noastre, încercăm să atingem un public cât mai variat și un număr cât mai mare de oameni. Un copil care a avut oportunitatea de a cunoaște în parc biodiversitatea și a ținut pentru prima oara un șarpe în mână la o vârstă fragedă, va porni încă de la început pe un drum cu principii temeinice privind conservarea naturii.
Sâmbătă am reușit să strângem în alergare 50 de saci cu deșeuri, igienizând parțial zona digului. Evenimentul a fost unul pilot, pe care ne dorim să îl repetăm cât de curând. Am găsit mult interes în oameni și acest lucru ne încurajează să credem că, toate activitățile noastre se materializează prin intermediul celor cu care avem contact, ei fiind vectorii informației pe care ne dorim să o transmitem cât mai departe.
Autor articol: Gabriela Poiană