Plogging în Văcărești
august 16, 2018Insecte polenizatoare în Parcul Natural Văcărești
ianuarie 15, 2019București, 3 septembrie 2018 – Administrația Parcului Natural Văcăresti (APNV) anunță deschiderea oficială a sezonului de birdwatching toamnă-iarnă în PNV, cu susținerea companiilor Enel din România prin proiectul ”Păsările Orașului”.
Mici „ascunzișuri” amenajate în stuf, foișoare ornitologice, tururi ghidate și lecții deschise dedicate elevilor și studenților- iată câteva dintre „surprizele” cu care administrația parcului își va întâmpina vizitatorii toamna aceasta.
În cadrul acțiunilor de educație, informare, conservare și monitorizare dedicate păsărilor sprijinite de Enel, este inaugurat în această toamnă al doilea traseu de birdwatching, care include 5 noi ascunzișuri, precum și un foișor de observare.
Migrația de toamnă aduce în PNV specii importante de păsări precum răpitoare de zi și de noapte, peste zece feluri de rațe sălbatice și zeci de specii insectivore frumos colorate precum silviile, cintezele sau prigoriile.
Ca în fiecare an, administrația parcului întâmpină venirea zburătoarelor cu activități de cercetare, monitorizare și educație, menite să scoată în evidentă importanța habitatelor parcului pentru aceste specii. Astfel, în această toamnă, APNV pune în funcțiune o serie de facilități și programe de vizitare care vor apropia vizitatorii de fascinanta lume a păsărilor.
Astfel, sâmbătă, 01 septembrie, a fost inaugurat în prezența vizitatorilor, al doilea traseu de birdwatching din PNV.
Acest nou traseu, dedicat păsărilor de apă, este alcătuit din 4 mini-hide uri și un foișor ornitologic care asigură observarea păsărilor de la înălțime. Vizitatorii au la dispoziție informații asigurate de panourile montate în parc dar și ghidaj de specialitate în vederea recunoașterii și înțelegerii lumii fascinante a păsărilor. Prezența pe noul traseu și în tururile ghidate organizate de administrație este gratuită. Cei interesați pot solicita detalii despre tururile dedicate păsărilor la adresa: contact@parcnaturalvacaresti.ro
În ultimul an, peste 5.000 de elevi, studenți și cadre didactice au participat la acțiuni de informare și educare în PNV ca urmare desfășurării activităților proiectului Păsările Orașului, cu sprijinul Enel România. Totodată, în cadrul aceluiași proiect, specialiștii APNV au monitorizat în teren speciile de păsări pentru dezvoltarea de programe de conservare și reconstrucție ecologică. În urma activitătilor de monitorizare, numărul speciilor de păsări înregistrate în PNV a ajuns la 156.
Administrația Parcului Natural Văcăresti a fost înființată de către asociația cu același nume – fondatoarea parcului natural Văcăresti, în anul 2017. APNV are ca scop conservarea și promovarea parcului prin activități de cercetare, educație, informare și protecție. Ca urmare a programelor APNV din ultimul an, parcul s-a impus deja în peisajul bucureștean ca o destinație inedită de educație și informare dedicată naturii și peisajului.
Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 86 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.
Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are circa 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze natural, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, etc).
Credit foto: Helmut Ignat, Patricia Savu.