Noutăți

Vizită de studiu în Reykjavik, Islanda.

Vizită de studiu în Reykjavik, Islanda.

Între 2 și 5 decembrie, colegii noștri: Nicoleta Marin, Florin Stoican și Gabriela Poiană au făcut cunoștință cu rețeaua zonelor naturale urbane din capitala Islandei și cu organizațiile responsabile de administrarea acestora.

 

Scopul vizitei a fost în primul rând identificarea potențialelor pârghii de colaborare într-un viitor proiect cu specialiștii islandezi în domeniul ariilor protejate și al biodiversității urbane. 

În al doilea rând, vizita a reprezentat un schimb valoros de experiență și informații cu personalul profesionist.

 

De ce Islanda?

 

Am căutat corespondentul Văcăreștiului într-unul dintre marile orașe ale celor 3 state. În Reykjavik am fost atrași de faptul că există o politică de conservare a biodiversității urbane, chiar dacă zonele verzi ale orașului nu sunt foarte întinse.  

Ne-am întâlnit cu reprezentanții departamentelor relevante pentru noi și ne-am prezentat reciproc proiectele.

 

Ce am aflat?

 

 • Zonele verzi ale orașului – parcuri urbane și o zonă cu statut de conservare (de 1 ha) – se află în grija administrației publice locale.
 • În cadrul Primăriei există un departament de educație pentru școli și grădinițe – Gufunesbær, funcționând după principiul: <<educația outdoor este o metodă de predare>>.

20191203_142552.jpg 20191203_142854.jpg 20191203_143627.jpg

Amenajat pe locul un fost depozit de gunoi, la centrul de educație outdoor accesul este gratuit și funcționează pe bază de programare, dispunând de dotările minime necesare pentru orele ținute în aer liber cu copiii.

Exemple de proiecte din cadrul departamentului Gufunesbær:

 1. Programul de instruire a profesorilor cu privire la educația pentru natură și problemele de mediu, intitulat ”Train the trainers”.
 2. Cartarea ariilor verzi din jurul grădinițelor și școlilor și furnizarea de informații unităților de învățământ – și încurajarea cadrelor didactice pentru a ține cursurile în aer liber.
 3. Facilitarea vizitelor la muzee, împreună cu care centrul creează programe educative
 4. Instalarea de cutii cu instrucțiuni și recuzită pentru activități educative, pe care cadrele didactice le pot folosi independent de personalul centrului (acces printr-un cod furnizat de centru, pe baza unei rezervări)
 5. Bază de date cu programe/ activități educative la care au acces toate școlile și grădinițele
 • În cadrul Primăriei există un departament responsabil de instruire cu privire la problemele de mediu a personalului bugetar in întreg orașul. Echipele de lucru sunt instruite și primesc anumite sarcini și ținte pe care trebuie să le îndeplinească până la următoarea evaluare iar rezultatele sunt răsplătite sau sancționate pe măsură.
 • Reconstrucție ecologică la puterea a3a! Autoritățile publice au conștientizat importanța spațiilor verzi în oraș, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Se pune foarte mare accent pe renaturarea zonelor degradate și conservarea celor actuale, ceea ce implică și restricționarea zonelor de dezvoltare rezidențială.

Astfel, fostele zone de depozitare a deșeurilor și foste ferme din oraș și din imediata proximitate, sunt în fază de reconstrucție ecologică. Majoritatea se pretează a fi zone umede, cu floră și faună specifice.

20191203_152922.jpg  rau-somoni.jpg

 • Vatnsmýri este o zonă zonă umedă cu statut de protecție (1 ha), pe locul unei foste ferme agricole. Acum este un abitat de interes pentru păsările cuibăritoare din zonă și pentru conservarea speciilor de floră autohtonă.

Pentru îmbunătățirea circulației apei, de jur împrejurul rezervației a fost săpat un șanț, care are rol și de restricționare a accesului publicului în perioada de cuibărire a păsărilor de apă (atunci podurile sunt ridicate).

O problemă cu care se confruntă este expansiunea plantelor invazive în defavoarea florei locale, temperaturile ridicate jucând un rol esențial. 

20191204_105630.jpg 20191204_132701.jpg 20191204_104840.jpg

 • Terminologia nu este relevantă. Parc natural, parc național, geoparc... Dintre zonele declarate arii naturale protejate, unele nu aparțin neapărat unei anume categorii. Au fost desemnate astfel iar acum sunt integrate în politica de dezvoltare a zonei/orașului.
 • O gradină botanică pentru toată lumea! Micuță, dar foarte bine îngrijită, valorificată dpdv educativ și deschisă non-stop, gratuit, pentru toată lumea. Administrată, de asemenea, de municipalitate.

Deși grădina are doar 7 angajați, impactul pozitiv pe care îl are în comunitate este imens. În anul 2018 4 mii de copii au beneficiat de activități educative desfășurate de personalul grădinii.

În urma analizei traficului vizitatorilor, a reieșit faptul că imigranții sunt categoria cea mai prezentă și interesată de beneficiile locului, după copii.

 

Fact #1: Grădina este partener al Fridays For Future Iceland, oferind spațiul pentru realizarea materialelor pentru protestele climatice.

Fact #2: În fiecare sezon se declară o specie de plantă reprezentativă a grădinii, care are o zi pe an dedicată grevei climatice. Evenimentul se numește ”Plant Strike For Future” J

 20191204_141925.jpg 20191204_141757.jpg

 • Profitând de geologia și hidrologia zonei, energia electrică a Islandei provine din centrale hidro-electrice și din surse geotermale, astfel că sursa majoră de CO2 o reprezintă traficul (aerian, rutier, naval).
 • Islanda va deveni neutră dpdv al emisiilor de CO2 până în anul 2040.
 • Au în desfășurare un proiect pilot de compost, implementat de Primăria Municipală. Intenționează ca în 2020 să îl extindă la nivelul întregului oraș.
 • În august 2019 Islanda a pierdut primul ghețar, Okjokull, din cauza schimbărilor climatice, luna iulie având cele mai mari temperaturi înregistrate până acum. Tristul eveniment a fost marcat printr-o adunare a factorilor politici, universităților și cercetătorilor din domeniu, unde s-a discutat despre planul de acțiune al Islandei împotriva schimbărilor climatice.

 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=hlDO_Xa1vWE 

 

Proiect implementat de Asociația Parcul NaturalVăcărești și realizat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile See și Norvegiene și administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația Pact și Frivillighet Norge.

 

logo-fdsc.jpg       logo_asociatiapnv.png

 

 

#haide #getbilateral #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEAandNorwayGrants

 

Mulțumim echipei Primăriei Reykjavik pentru timpul acordat! :)  

20191204_133303.jpg  pc030047.jpg  20191203_095430.jpg

 

 

Share Article:

Share