Aducem omul mai aproape de stilul de viață prieten cu natura și creăm un mediu cât mai bogat pentru polenizatori; insecte de a căror existență depindem.
Cu acest scop a luat naștere Grădina dintre Bălți. Proiect comunitar, care se desfășoară pe trei planuri:
Fizic
Am transformat o parcelă degradată din Parcul Natural Văcărești, poluată cu deșeuri istorice din vremea în care zona era abandonată, acoperită de vegetatie erbacee spontana, cu caracter invaziv, într-o pajiște bogată în plante melifere.
Zona era formata in mare parte din graminee (ierburi) precum: pir, costrei, mohor, etc; și alte plante frecvente pe terenurile virane: ambrozie, palamidă, troscot etc.
De ce plante melifere?
Pentru a crea un mediu cât mai potrivit insectelor polenizatoare din Văcărești și din zonele învecinate.
Albinele, fluturii, bondarii și alți polenizatori, se confruntă cu scăderi masive ale populațiilor la nivel global, principalul lor dușman fiind agricultura intensivă, respectiv pesticidele. Pajiștea noastră va vedea numai plante potrivite ecosistemului și dacă este cazul, îngrășământ organic, din compost! :)
Educativ
În apropierea pajiștii am creat un spațiu destinat întâlnirilor de comunitate și evenimentelor educative pentru publicul larg, ce privesc în mod deosebit importanța și protecția polenizatorilor, dar și alte subiecte.
Avem în vedere și construirea unui centru de compost.
Trofic
Pentru că Grădina asigură resurse suplimentare de hrană pentru insectele polenizatoare din parc, printre care se numără și albinele. Împreună cu Marian Stoica de la Asociația pentru Protecția Albinelor și a Polenizatorilor Sălbatici am recuperat roiuri de albine rătăcite prin București și le-am găsit adăpost în stupi noi în parc, amplasați într-o zona controlata, cu acces limitat pentru public.
În acest fel dăm o mână de ajutor albinelor care, la rândul lor, protejează diversitatea floristică a parcului prin polenizare.
Salvarea și găzduirea roiurilor de albine în parc are în primul rând scop educativ. Până acum am avut mai multe întâlniri comunitare și ateliere de apicultură pentru copii și altele vor urma în primăvară.
Însă prioritate au albinele, așa că nu vom culege mierea decât dacă suntem siguri că prietenele noastre au câtă le trebuie pentru iarnă.
Pajiştile melifere se amenajează de regulă pe terenuri cu relief neregulat, râpe, terase naturale, terenuri accidentate etc. deoarece plantele înfloresc la diferite intervale succesive, iar cosirea se face tot succesiv, astfel încât să existe simultan o parte din pajişte cosită pentru scuturarea seminţelor, iar cealaltă să fie în floare.
Aproape în toate amestecurile folosite pentru însămânţarea acestor pajişti sunt prezente plantele din grupa leguminoaselor (Fabaceae), ce posedă şi calităţi melifere superioare: trifoiul alb, trifoiul roşu, seradela etc., umbelifere (Apiaceae): mărarul, coriandrul, feniculul, chimenul etc. dar şi cruciferele (Brassicaceae): muştarul, ridichea oleaginoasă, camelina etc.
Grădina are chiar și un hotel pentru insecte!
A fost creat mai ales pentru albinele solitare, în vecinătatea pajiștii cu plante melifere, din paleți reutilizați și materiale natural și biodegradabile: lemn, stuf, cărămidă, cochilii de melci.
Pentru realizarea acestui proiect frumos și pentru a disemina cât mai departe informația bună, avem nevoie de ajutorul vostru!
Distribuirea materialelor cu caracter informativ este foarte importantă pentru a aduce la cunoștința cât mai multor oameni problema cu care ne confruntăm și cum poate contribui fiecare dintre noi la schimbare.
Urmărește-ne activitatea pe pagina de Facebook a proiectului:
Și pe pagina de Youtube a parcului:
Proiectul ”Grădina dintre bălți” este beneficiar al Programului de Finantare "Creștem Grădinescu", organizat de către Institutul de Cercetare în Permacultură din Romania si sponsorizat de Kaufland Romania și este implementat de Asociația Parcul Natural Văcărești.
Proiect îngrijit în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Albinelor și a Polenizatorilor Sălbatici.
#CrestemGradinescu #InstitutulDePermacultura #KauflandSprijina #ImplicareaFaceDiferenta