Incendiu în Parcul Natural Văcărești 24.02.2020
februarie 25, 2020Parcul Natural Văcărești, parte din campania ”România plantează pentru mâine”
martie 10, 2020Asociația Parcul Natural Văcărești demarează proiectul „Cu habitatele curate”, prin care, în perioada martie-noiembrie 2020 vor fi cartate și igienizate habitatele umede de pe culoarul de migrație naturală a păsărilor și oamenilor din Parcul Natural Văcărești – Parcul Natural Comana – Lunca Dunării (Giurgiu). Totodată, asociația va organiza trei tabere de campare, la care sunt așteptați să participe cât mai mulți voluntari și în cadrul cărora vor fi mobilizate echipe de intervenție dotate cu caiace pentru a colecta deșeurile de pe maluri și insule, blocate în vegetație și chiar în cuiburile păsărilor.
Cu habitatele curate este sprijinit de Lidl România prin programul Cu apele curate și vizează apele Dunării, fiind adresat membrilor comunitățlor din localitățile dunărene dar și publicului larg.
Proiectul își propune să atragă atenția asupra impactului negativ al prezenței plasticului în natură și implică oameni în acțiunile de colectare și sortare în vederea reciclării acolo unde este cu putință. De asemenea, urmărește implicarea autorităților pentru mobilizarea și conștientizarea comunităților locale și sprijin logistic privind transportul deșeului colectat.
Pe baza observațiilor din teren privind gradul de afectare al habitatelor de pe culoarul de migrație, au fost selectate 5 zone de importanță deosebită din punct de vedere ecologic, afectate considerabil de poluarea cu plastic: plajele Gostinu, Prundu și Greaca, precum și insulele Lungu si Greaca.
Credit foto: Asociația Parcul Natural Văcărești
”Zonele umede sunt printre cele mai importante habitate pentru păsări, amfibieni și mamifere.
În urma deplasărilor în teren am observat că poluarea cu plastic este semnificativă pe culoarul de migrație care leagă malurile Dunării de Comana și Văcărești. Trebuie să oprim bioacumularea și biotransformarea plasticului în lanțurile trofice pentru a oferi ocazia următoarelor generații de oameni și păsări să coexiste într-un mediu sănătos.”
– Vlad Cioflec, biologul echipei Asociația Parcul Natural Văcărești.
Credit foto: Asociația Parcul Natural Văcărești
Proiectul are o componentă solidă de conștientizare. Vor fi organizate ateliere educative pentru oamenii din comunitățile locale și pentru voluntarii participanți la tabere iar aceștia vor fi la rândul lor vectori ai informației în comunitățile lor. Specialiștii echipei se vor axa în cadrul atelierelor de conștientizare pe impactul negativ al deșeurilor de plastic în natură, pe importanța colectării separate și a reciclării, dar și pe valoarea biodiversității din zonă, pe interdependența habitatelor, serviciile ecosistemice și pe importanța speciilor.
Despre Lidl
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse la cel mai bun raport calitate-preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
Despre Asociația Parcul Natural Văcărești
APNV a luat ființă în anul 2014 cu scopul conservării biodiversității urbane și peri-urbane. Asociația a demarat și desfășurat demersurile necesare înființării Parcului Natural Văcărești, declarant în mai 2016 prin prin HG nr. 349/2016, parc natural urban; momentan singurul de acest fel din România.
De la înființare, APNV a condus numeroase proiecte și campanii în sfera cercetării, conservării și a educației pentru natura. La programele asociației au participat în mod direct peste 50.000 de oameni. Fondurile APNV provin exclusiv din surse private (soponsorizări, donații).
APNV a devenit la începutul anului 2020 partener al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate la administrarea Parcului Natural Văcărești
Dăm în curând startul înscrierilor pentru voluntari pe pagina noastră de Facebook!
Pentru mai multe informații ne puteți contacta la gabriela@parcnaturalvacaresti.ro
#faraplastic