Primăvara vine și în pandemie
aprilie 27, 2020Albine, bondari, fluturi și alte insecte polenizatoare din Parcul Natural Văcărești
mai 25, 2020Celebrăm astăzi Ziua Internațională a Biodiversității cu o veste bună din partea Uniunii Europene, care a lansat zilele trecute Strategia pentru Biodiversitate pentru următorii 10 ani.
Luând în considerare și contextul actual al pandemiei, schimbările climatice și declinul cu 60% al biodiversității din ultimii 40 de ani, precum și impactul pe care dezechilibrele ecologice îl au asupra sănătății umane și a economiei, Strategia UE propune:
– Creșterea zonelor naturale protejate din cadrul UE la 30% din suprafața totală (în prezent avem 26% arii protejate pe uscat și 11% arii marine protejate)
– Creșterea bugetul dedicat biodiversității cu 20 de miliarde de euro anual
– Înjumătățirea cantității și reducerea riscurilor generate de folosirea pesticidelor
– Protejarea polenizatorilor, în paralel cu restabilirea unui nivel ridicat de diversitate biologică pe cel puțin 10% din suprafața agricolă a UE
– Dezvoltarea de strategii verzi urbane până în 2021
– Protecție strictă pentru pădurile primare
– Plantarea a peste 3 miliarde de arbori
Ca membră a Uniunii Europene și semnatară a Pactului Ecologic European, România are obligația de a se alinia acestor standarde.
Strategia pentru Biodiversitate acordă deosebită importanță rețelelor verzi urbane, acestea fiind indicatori importanți pentru calitatea vieții locuitorilor orașelor. În contextul schimbărilor climatice mai ales, când orașele prezintă vulnerabilitate crescută în fața temperaturilor din ce în ce mai ridicate, infrastructura verde-albastră devine un element vital al orașelor.
Prin intermediul Strategiei se dorește dezvoltarea de planuri ambițioase privind ”înverzirea” orașelor prin creșterea suprafețelor zonelor verzi și crearea de arii protejare urbane. Orașele cu peste 20.000 de locuitori sunt încurajate să prioritizeze aceste obiective și să dezvolte strategii ambițioase până în 2021.
#naturalausata #biodiversitateurbana