Comunicate

Scrisoare deschisă. Parcul Natural Văcărești este în pericol!

Scrisoare deschisă. Parcul Natural Văcărești este în pericol!

București, 29.07.2020

Scrisoare deschisă

Parcul Natural Văcărești este în pericol!

 

 

În atenția domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului

În atenția doamnei Adi Croitoru, Președinte, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

 

Domnule Ministru, Doamnă Președinte

Parcul Natural Văcărești (PNV), arie naturală protejată de interes național, se află într-o situație gravă. La doi ani de la desființarea administrației și preluarea sa de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), parcul nu mai are Consiliu Științific, Consiliu Consultativ, corp de rangeri, responsabil cu paza. Regulamentul parcului nu este aprobat, Planul de management, document esențial pentru gestionarea parcului, se află într-un orizont îndepărtat, infrastructura de vizitare se degradează iar nivelul apei din lacuri este la un nivel atât de jos încât biodiversitatea acvatică este amenințată.

Sunt lucruri pe care le-am adus în atenția dumneavoastră în repetate rânduri. Fără o intervenție de urgență pentru implementarea măsurilor minime de conservare și fără aprobarea documentelor menționate mai sus, parcul este în pericol să-și piardă caracteristicile naturale și de peisaj pentru care a fost înființat. În calitate de parteneri, potrivit prevederilor protocolului nr. 6822/CA/03.02.2020, va prezentăm mai jos o listă cu principalele probleme și soluțiile pe care le propunem pentru rezolvarea lor.

  1. Regulamentul PNV

Deși la începutul lunii iunie ați declarat oficial că în cel mai scurt timp posibil Regulamentul parcului va fi aprobat, documentul este în continuare la Ministerului Mediului, așteptând aprobare. Reamintim că Regulamentul a fost trimis către Ministerul Mediului încă din anul 2018. Întârzierea aprobării Regulamentului face imposibilă organizarea pazei parcului și supravegherea tuturor activităților care se desfășoară între limitele acestuia. Având în vedere că Regulamentul a trecut printr-o serie de dezbateri publice, solicităm aprobarea lui de urgență.

  1. Planul de management

Planul de management este documentul fără de care măsurile urgente de protecție și conservare nu pot fi aplicate. Totodată, în lipsa acestui document, este imposibilă aplicarea de programe de reconstrucție ecologică, gestionarea luciului de apă și a faunei acvatice, controlul speciilor invazive, dezvoltarea infrastructurii de vizitare și a programelor de educație și informare. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) și-a declarat oficial sprijinul pentru realizarea și finalizarea Planului de management pro bono. Reamintim că partea cea mai consistentă a Planului de management a fost redactată de APNV în perioada în care a fost administrator și că suntem gata să-l punem la dispoziția autorității responsabile, la cerere. Solicităm finalizarea de urgență a planului de management și aprobarea acestuia prin ordin de ministru.

  1. Managementul apelor din parc

 

Din cauza secetei și a lipsei măsurilor de management a vegetației, nivelul apei în bălțile parcului a scăzut la cote care afectează negativ biodiversitatea acvatică. Împreună cu Administrația Națională "Apele Române" pot fi aplicate soluții urgente prin pomparea apei din Râul Dâmbovița, situat în proximitate. Extragerea stufului, extragerea speciilor invazive, dezvoltarea de proiecte de captare și menținere a apelor pluviale de tip "rain garden", sunt alte soluții care se pot aplica pe termen scurt. APNV este pregătită să intervină cu sprijin logistic și științific în vederea aplicării soluțiilor menționate. Solicităm identificarea și aplicarea de măsuri de urgență pentru menținerea unui nivel stabil al apei în lacurile din parc.

  1. Paza                                   

Lipsa pazei permanente face imposibilă organizarea de acțiuni pentru protecția parcului, a infrastructurii de vizitare și a vizitatorilor. În lipsa pazei sunt posibile acte de agresiune asupra vizitatorilor. Considerăm că nu este cazul ca fapte grave să se producă pentru a se putea lua măsurile adecvate, iar autoritatea responsabilă trebuie să își asume cu fermitate această sarcină. Formarea unui corp de rangeri, instalarea unui gard și contractarea unei firme de pază sunt măsuri necesare și urgente fără de care nu poate fi asigurată protecția parcului și a vizitatorilor. Fondurile pentru aceste obiective (gard, contractarea firmei de pază) pot fi direcționate prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, din costurile aferente Planului de Management.

          website.jpg

  1. Incendiile de vegetație

Vegetația uscată crește riscul incendiilor. Fără o intervenție urgentă și hotărâtă, riscul de incendii de vegetație rămâne maxim, mai ales în perioada septembrie - martie, sezonul incendiilor din Văcărești. Ultimul mare incendiu, din februarie a.c., a afectat o suprafață de peste 90 de ha, amenințând inclusiv locuințele din proximitatea parcului. Asigurarea supravegherii la acest capitol este dificilă și trebuie pregătită din timp. Parcul are nevoie de un plan de pază și de un plan de prevenire și apărare împotriva incendiilor. Totodată, este necesară o infrastructură de hidranți în proximitate, puncte de intervenție în interior, managementul vegetației care să includă realizarea unor breșe largi pentru oprirea propagării focului. Sub coordonarea instituțiilor responsabile, APNV se poate implica prin membri, voluntari, sprijin logistic. Dar este nevoie de un apel de urgență din partea dumneavoastră.

Domnule Ministru al Mediului, Costel Alexe, doamnă Președintă a ANANP, Adi Croitoru, în anul 2016, la înființare, Parcul Natural Văcărești a fost considerat un proiect de nivel internațional pentru ilustrarea sinergiilor dintre echilibrul natural, fragilitatea zonelor umede, dinamica peisajului și nevoile de educație și recreere ale comunității. Reprezentați ai RAMSAR (Convenția Internațională a Zonelor Umede), WLI (Wetland Link Internațional) și personalități precum: Prințul Charles, ambasadori, naturaliști din România sau de peste hotare au apreciat în repetate rânduri valoarea proiectului. În ultimii doi ani, pe fondul lipsei de acțiune din partea instituțiilor responsabile, parcul se degradează constant, riscul de a-și pierde caracteristicile științifice și culturale pentru care a fost înființat fiind, pentru prima oară, la cote alarmant de mari.

În calitate de parteneri, de entitate care a coordonat operațiunile de înființare ale parcului și de foști administratori ai parcului, vă solicităm intervenția de urgență pentru asigurarea condițiilor de management necesare protecției biodiversității, reconstrucției ecologice și amenajării corespunzătoare a singurului parc situat în mediul urban din România.

 

 

 

 

Cu deosebită considerație,

Dan Bărbulescu,

Director Asociația Parcul Natural  Văcărești

 

Despre Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a fost fondată în anul 2014 cu scopul înființării și conservării Parcului Natural Văcărești, scop realizat în 2016. APNV este partener al Ministerului Mediului și al ANANP la administrarea parcului, conform protocolului nr. 6822/CA/03.02.2020. Prin programele și proiectele realizate de la înființare, APNV a implicat un număr de peste 10.000 de oameni dintre care peste 5000 de copii în activități de cunoaștere, conștientizare și explorare a naturii. Fondurile asociației provin din surse private: sponsorizări, donații, contribuții ale membrilor.

Printre proiectele derulate până acum, amintim: Micul naturalist, proiect pentru promovarea accesului la recreere sănătoasă și cunoaștere, Păsările orașului proiect pentru monitorizarea speciilor de păsări migratoare din mediul urban, Apa vie a orașului, proiect dedicat contribuției zonelor umede urbane la bunăstarea orașului, Green City Lab, proiect pentru evaluarea serviciilor ecosistemice oferite de parc, Ranger urban, proiect pentru promovarea voluntariatului pentru natură, competiții sportive precum București MTB Race si Sun Challenge Văcărești. Printre sponsorii care au decis să se implice de-a lungul timpului în programele asociației amintim: Alpha Bank, Konica Minolta, Banca Transilvania, Kaufland S.A, La Fântâna, Enel, OMV Petrom S.A., Lidl.

Pe termen lung, APNV își propune să transforme Parcul Natural Văcărești, cu implicarea tuturor factorilor interesați, într-un model de gestionare a unei arii naturale protejate, prin crearea de sinergii între nevoile de conservare și reconstrucție ale naturii, nevoia de educație și informare a publicului și necesitatea atenuării efectelor schimbărilor climatice în comunitățile urbane. Prin facilitarea accesului oamenilor la natură și inspirând apariția de noi arii protejate urbane si în alte orașe ale țării, APNV consideră că Parcul Natural Văcărești poate deveni un centru multifuncțional de informare, reprezentare și promovare a patrimoniului natural în România. 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Gabriela Poiană, responsabil de comunicare, 0762 215 831, gabriela@parcnaturalvacaresti.ro

Share Article:

Share