Asociația Parcul Natural Văcărești este povestea întâlnirii dintre oraș și natură
februarie 26, 202422 martie, Ziua Mondială a Apei
martie 22, 2024Te-ai întrebat vreodată ce fac pădurile urbane pentru tine? Cum n-au voce să-ți spună chiar ele, am făcut noi o listă scurtă:
Purifică aerul. Copacii absorb și filtrează poluanți și particule în suspensie, reducând poluarea din aer și oferind soluția naturală la criza climatică prin care trecem.
Sechestrează carbonul. Arborii din pădurile urbane captează și stochează dioxidul de carbon prin fotosinteză, producând în schimb oxigenul pe care îl respirăm. Asta contribuie esențial la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și compensarea amprentei de carbon a zonelor urbane.
Răcoresc orașele. Pădurile urbane oferă umbră vitală în perioade de caniculă, reducând cu până la 5 grade temperatura la sol. Reglarea temperaturii asigurată de arbori previne efectul de insulă de căldură care afectează orașele noastre betonate și ne reduce consumul de energie cu aerul condiționat.
Rețin și filtrează apa de ploaie. Copacii și vegetația din pădurile urbane absorb precipitațiile, reduc viiturile și atenuează riscul de inundații și de eroziune a solului. Un arbore poate absorbi până la 500 de litri de apă pe zi, ceea ce e mare lucru când orașul se inundă. Rădăcinile sale contribuie, de asemenea, la infiltrarea apei în pământ și la reținerea ei în pânza freatică, atât de afectată de risipa noastră de apă.
Hrănesc viața sălbatică. Pădurile oferă habitatul perfect pentru 80% din speciile terestre de plante și animale, unele dintre ele rare sau pe cale de dispariție. La rândul lor, pădurile din orașe, fie ele și mici oaze, au o contribuție vitală la menținerea biodiversității urbane și a sănătății ecosistemului.
Reduc poluarea fonică. Copacii și vegetația din pădurile urbane acționează ca bariere naturale pentru zgomotul provocat de trafic, industrie și alte activități umane asurzitoare. Funcționează ca un balsam pentru urechile orășenilor, mai ales când claxoanele sunt înlocuite de trilurile păsărilor.
Înfrumusețează cartierele. Pădurile urbane transformă total viața dintre betoane, oferind spații verzi pentru recreere, relaxare și bucurie estetică. Toate simțurile îți sunt stimulate în pădure!
Aduc sănătate și bunăstare. Dacă ai acces la o pădure urbană, scapi mai ușor de stres, îți limpezești mintea și corpul, faci mai multă mișcare. Medicii japonezi chiar recomandă în tratamentele lor „băile de pădure” („shinrin-yoku”). Printre beneficiile dovedite științific ale plimbărilor prin pădure se numără: reducerea tensiunii arteriale, întărirea imunității, ameliorarea stărilor depresive și îmbunătățirea sănătății mintale.
Contribuie la comunitate. Pădurile urbane sunt și locuri de întâlnire pentru activități sociale, evenimente comunitare și sărbători culturale, favorizând coeziunea socială și implicarea vecinilor. Orășeni de toate vârstele, dar mai ales categoriile cele mai vulnerabile, precum copiii și bătrânii, se pot astfel bucura de recreere în natură, educație și îmbogățire culturală.
Noi, la Asociația Parcul Natural Văcărești, am identificat ultimele zone sălbatice ale Bucureștiului, pe care vrem să le protejăm cu ajutorul tău. Printre ele se află și Pădurea Băneasa, una dintre comorile verzi ale Capitalei, amenințată însă cu fragmentarea și reducerea biodiversității. Fără cele peste 1000 de hectare ale Pădurii Băneasa, aerul pe care îl respirăm ar fi mult mai poluat, iar sutele de specii pe care le găzduiește ar rămâne fără casă.
Avem nevoie de mai mulți arbori sub care să ne adăpostim, de mai multe păduri urbane. Avem nevoie de umbră, de răcoare, de ecosisteme viguroase. Iar viața sălbatică – de care depindem – prosperă și ea dacă îi dăm șansa. Așa că, măcar de ziua lor, nu te mai întreba ce fac pădurile pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru ele!