21 martie, Ziua Internațională a Pădurilor
martie 22, 2024Proiectul NATALIE
aprilie 2, 2024E peste tot. E în noi și în jurul nostru. Poate tocmai de aceea, mulți o iau de bună. De fapt, pare că singurele momente când ne gândim serios la apă sunt fie când rămânem fără ea, fie când suntem amenințați de inundații.
Adevărul e că resursele planetare de apă dulce sunt limitate, iar omenirea le supraexploatează — pentru agricultură, pentru industrie, pentru producția de energie sau pentru a-și deversa deșeurile în râuri și lacuri. ONU estimează că, într-un scenariu moderat privind criza climatică, peste 5 miliarde de oameni ar putea trăi în condiții de penurie de apă până în 2050, ceea ce ar duce la conflicte dezastruoase.
România nu e nici ea ferită de aridizare. Dimpotrivă, e printre cele mai vulnerabile țări ale Europei, după cum o arată și cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu (EEA). O simțim deja pe pielea noastră: ninge tot mai puțin, ploile s-au rărit și ele, râurile devin fire de apă abia mișcătoare, lacurile seacă, pânza freatică aproape că s-a epuizat, dar continuăm să risipim apa și să o poluăm de parcă n-ar mai fi și mâine o zi.
Zoom in. Bucureștiul are privilegiul de a fi traversat nu de unul, ci de două râuri importante: Dâmbovița și Colentina. Din păcate, ambele zac învăluite în uitare. Colentina formează o salbă impresionantă de lacuri în nordul Capitalei și se varsă în Dâmbovița, care trece la mică distanță de Parcul Natural Văcărești. Este vital ca acestea să fie bine gestionate pentru a asigura supraviețuirea speciilor diverse pe care încă le mai găzduiesc, dar și accesul bucureștenilor la natură.
Lunca Dâmboviței, Valea Saulei, Pajiștea Petricani, malurile Colentinei de la Dobroești trebuie protejate urgent, precum și zone umede de mare importanță precum Parcul Natural Văcărești, în care seceta și incendiile repetate fac ravagii.
Trebuie să încetăm să le mai tratăm cu spatele, e necesar să ne întoarcem cu fața către ele și să le vedem drept ceea ce sunt: rezervoare esențiale de biodiversitate, spații de recreere și petrecere sănătoasă a timpului liber într-un oraș sufocat de betoane, trafic și indiferență. Asta e misiunea noastră și sperăm să ni te alături!