Scrisoare deschisă: în atenția primarului general al capitalei
octombrie 3, 2022Inspirație pentru administrație: pădurile din jurul orașului Oslo
octombrie 14, 2022Aproape un sfert dintre locuitorii orașelor din România nu sunt dispuși să meargă cu mijloacele de transport în comun (indiferent de condițiile oferite), dar 90 la sută consideră cel puțin importantă reducerea poluării aerului în orașul.
Dacă afirmațiile anterioare vi se par contradictorii (sau chiar îngrijorătoare), trebuie să știți că mai avem și alte exemple. Dar mai întâi, să vă explicăm contextul.
În cadrul proiectului “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului”, am vrut să îi cunoaștem pe cei căroră ne adresăm și am inițiat o cercetare sociologică pe teme de mediu. Cu totul, au fost completate 1017 chestionare online, respectând un eșantion reprezentativ pentru mediul urban din România, cu vârsta cuprinsă între 18 – 65 de ani. Cercetarea a fost coordonată de sociologul Oana Ganea.
SONDAJUL POATE FI DESCĂRCAT AICI:
Din anumite puncte de vedere, rezultatele sunt îmbucurătoare. De exemplu:
– 92 la sută dintre respondenți afirmă că parcurile urbane curate sunt importante sau foarte importante.
– 90 la sută spun că reducerea poluării aerului din orașe este importantă sau foarte importantă.
– 89 la sută consideră importantă sau foarte importantă dezvoltarea de soluții pentru energii regenerabile.
– 88 la sută consideră colectarea separată și reciclarea deșeurilor importantă sau foarte importantă
Românii din mediul urban au mai fost întrebați care sunt domeniile în care statul ar trebui să investească cu prioritate. Oarecum previzibil, pe primele locuri s-au situat:
– 38 la sută, protecția pădurilor
– 28 la sută, combaterea poluării aerului
– 20 la sută, managementul deșeurilor
– 8 la sută, conservarea ariilor naturale protejate
Până aici, rezultatele sunt încurajatoare și poluarea aerului pare una dintre marile probleme cu care se confruntă românii care locuiesc în orașe. Nimic suprinzător. Pe de altă parte, raportarea la această problemă este cel puțin curioasă. Studiul mai arată că:
– 32 la sută dintre respondenți sunt de acord total sau parțial cu afirmația:
“Ideile ecologice sunt promovate de grupuri de interese străine pentru a opri dezvoltarea țării”. Ok. Dar reducerea poluării, energiile regenerabile sau colectarea selectivă a deșeurilor (cu care aproximativ 90 la sută dintre respondenți de acord) sunt chiar IDEI ECOLOGICE.
– 23 la sută dintre respondenți sunt în acord total sau parțial cu afirmația:
“Nu sunt dispus să merg cu transportul în comun INDIFERENT de condițiile oferite”. Și da, o parte semnificativă dintre ei se regăsesc în cei 90 la sută care se plâng de calitatea aerului din orașe.
– 27 la sută în acord total sau parțial cu afirmația:
“În general, ONG-urile de mediu se opun dezvoltării economice”. Poate nici acesta nu ar fi un răspuns care să ridice la rândul lui mai multe semne de întrebare dacă participanții la sondaj nu ar fi profund nemulțumiți de implicarea autorităților în problemele de mediu.
De exemplu, 58 la sută dintre românii din mediul urban sunt deloc sau puțin satisfăcuți de implicarea statului român în reducerea poluării aerului. Alți 53 la sută sunt deloc sau puțin satisfăcuți de implicarea statului în colectarea și reciclarea deșeurilor.
Așadar, dacă românii nu au încredere în stat și nici în ONG-uri, cine și cum ar putea rezolva problemele de mediu?
Cercetarea este mult mai lungă și vă invităm să o citiți integral. Dar, la final, mai avem două observații:
– 82 la sută dintre respondenți nu cunosc nicio persoană publică care s-a implicat în protejarea mediului.
– 43 la sută NU au putut să numească nici măcar un ONG de mediu.
Considerăm rezultatele acestui sondaj adevărate provocări. Asociația Parcul Natural Văcărești își propune să fie și mai vizibilă în spațiul public și să își intensifice activitățile de informare și educare. De fapt, proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” ne va ajuta să facem exact acest lucru.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1017 de respondenți din mediul urban, bărbați și femei, vârsta cuprinsă între 18 – 65 ani, la un grad de eroare: +/- 3.07 la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor a fost facută online, în panelul iSense Solutions în iulie 2022.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți. Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro, www.researchromania.ro, www.sensepanels.com și www.sensecommunities.com.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului