APNV devine asociația parcul natural bucurești

pentru un oraș mai verde, mai sănătos și mai pregătit pentru viitor

La zece ani de la înființare, facem un pas firesc și necesar pentru orașul în care trăim.

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) devine Asociația Parcul Natural București (APNB), asumându-ne o misiune extinsă pentru protejarea, conservarea și promovarea naturii urbane în mai multe zone naturale ale capitalei: Delta DâmbovițeiPădurea Băneasa și salba lacurilor de pe Râul Colentina, cu Pajiștea PetricaniValea Saulei, stufărișurile din Dobroești. Vor urma și altele.

Continuăm să extindem această rețea urbană de biodiversitate pentru un București mai verde, mai sănătos și mai pregătit pentru viitor.

din văcărești în bucurești

de la un parc natural la protejarea zonelor cu biodiversitate și peisaje naturale din oraș

În urmă cu un deceniu, am fondat Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), din dorința de a aduce natura mai aproape de oameni și de a le oferi acces la spații verzi, chiar în inima orașului. Ne-am propus să arătăm că biodiversitatea poate coexista cu viața urbană și că natura are locul ei binemeritat în oraș.

Cu sprijinul comunității, autorităților și al susținătorilor noștri, în cei 10 ani de activitate am reușit să punem pe harta Bucureștiului primul parc natural urban din țară Parcul Natural Văcărești, cu o suprafață de 183 de hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact din capitală și oferind aproape un metru pătrat de natură pentru fiecare locuitor al orașului.

Un oraș mai verde. O viață mai sănătoasă

o nouă viziune pentru natura din oraș

Patrimoniul natural al Bucureștiului se confruntă cu numeroase amenințări. De la dezvoltările imobiliare haotice, la poluare, schimbări climatice, lipsa unei administrări eficiente sau dezinteresul general față de mediu. Fără acțiuni concrete, riscăm să pierdem iremediabil capitalul natural al orașului. Și odată cu el, sănătatea și calitatea vieții.

Noua noastră viziune se numește Parcul Natural București. Un loc care are natura ca bază a funcționării și dezvoltării sale. Un loc unde peisajele naturale și zonele de biodiversitate sunt protejate iar oamenii au acces la natură pentru cunoaștere, recreere, sport și o viață mai sănătoasă.

Parcul Natural București este un concept urban modern, viziunea și promisiunea noastră de a continua, cel puțin încă 10 ani, lupta pentru un București mai verde, mai rezilient și mai prietenos cu natura.

misiunea noastră

Misiunea noastră se extinde pentru conservarea biodiversității urbane și promovarea soluțiilor verzi în toate zonele de natură ale orașului.

Începem cu cele mai consistente: Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Lunca Râului Dâmbovița la vărsarea în Lacul Morii, Valea Saulei, stufărișurile din Dobroești. Aceste zone de biodiversitate contribuie decisiv la sănătatea noastră și trebuie să aibă statut de protecție pentru a putea exista și în viitor.

Continuăm cu parcurile capitalei care trebuie să devină soluții verzi pentru biodiversitate, dar și pentru atenuarea efectelor schimbării climei.

Și luăm în grijă scuarurile verzi, alveolele, zonele de aliniament cu arbori și arbuști, pentru a le transforma în spații mai vii, mai reziliente și mai conectate la rețeaua de natură urbană, cu rol activ în îmbunătățirea calității aerului, reglarea temperaturilor și creșterea confortului urban.

îMPREUNĂ SALVĂM ULTIMELE ZONE SĂLBATICE urbane

În ultimii 30 de ani, Bucureștiul a pierdut sute de hectare de spații verzi și zone umede, dar și zeci de mii de arbori. Sănătatea noastră și a naturii este în pericol. În fiecare zi, spațiul verde ne este sugrumat și înghițit de construcții noi, mașini și gunoaie. Astăzi, Bucureștiul are o natură captivă între betoane.

Cu ajutorul tău, putem salva ultimele mari arii naturale urbane din București: Delta Dâmboviței, Pădurea Băneasa și salba lacurilor de pe Râul Colentina (cu Pajiștea Petricani, Valea Saulei și stufărișurile din Dobroești).

Aceste zone au împreună o suprafață de aproape 1000 de hectare. Protejarea lor ar însemna încă 5 metri pătrați de spațiu verde accesibil în mod real pentru fiecare locuitor al Bucureștiului. Mai mult loc pentru educația și jocurile copiilor noștri, mai multă natură pentru toți și încă un plămân care să ajute orașul să respire.

Dar pentru asta avem nevoie de ajutorul tău. Ajută-ne să protejăm ultimele zone sălbatice ale orașului!

NOUTĂȚI