Înainte de amenajarea hidrotehnică a Dâmboviței, pe suprafața pe care astăzi se întinde Parcul Natural Văcărești existau bălți și mlaștini alimentate de izvoare subterane. Acestora li s-au adăugat altele, rezultate din acumularea apei în gropile rămase în urma excavărilor pentru extragerea materialului necesar ridicării digului.
Întregul ecosistem de zonă umedă s-a dezvoltat în jurul apei. Cele peste 150 de specii de păsări care fie cuibăresc, fie sunt în pasaj prin parc au fost atrase de păienjenișul de ape, de bogăția resurselor de hrană și de liniștea de aici.
Proiectul ”Apa vie a orașului” a apărut din nevoia de a cunoaște mai multe despre hidrologia zonei și a de a promova rolul Parcului Natural Văcărești în creșterea calității vieții din București.
Rezultatele proiectului:
Campanie Ziua Mondială a Apei – 22 martie, care a constat în: proiecție de fotografii din parc pe panouri publicitare Phoenix Media în oraș;
- publicarea a două advertoriale în presa online (aici și aici);
- realizarea unui infografic despre beneficiile zonelor umede urbane (aici); realizarea și distribuirea broșurii ”Apa – o călătorie fără sfârșit” (poate fi descărcată de aici)
Tururi tematice gratuite deschise publicului
Acțiuni de igienizare a izvoarelor și lacurilor din parc- Campanie Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie (”Copilul uimitor al Bucureștiului”), care a constat în: tururi ghidate gratuite în parc pentru observarea ecosistemului format în jurul apelor, jocuri, tatuaje și măști zoomorfe pentru copii
- Instalarea în parc a unui panou-joc pentru copii, cu sistem de apă funcțional, care explică circuitul apei în natură
- Analize ale calității apei din izvoare pentru stabilirea unui nivel de referință și pentru determinarea măsurilor de management.