Parcul Natural Văcăreşti. Episodul V. Urme care atestă prezenţa omului la Văcăreşti
iunie 18, 2015S-a încheiat dezbaterea publică pentru Parcul Natural Văcărești
octombrie 29, 2015Î n ciuda protestelor, petițiilor, rugăminților și promisiunilor care se fac, în Văcărești se aruncă în continuare deșeuri. Ultimul “transport” consistent a fost facut toamna aceasta (octombrie). Este proaspat si foarte la vedere. Din fotografiile atasate textului putem deduce ca mormanele de deseuri, incendiate ulterior, apartinand unei cunoscute firme de asigurari, au fost abandonate in zona de est a parcului, inspre Targul de masini, Vitan.
1. Groapa de gunoi sau parc natural urban?
Pentru noi raspunsul la aceasta intrebare este evident. Pentru autoritati lucrurile stau altfel. Zona umeda de 183 de ha situata in sud-estul orasului se afla de 9 luni in proces de avizare ca Parc natural urban. Mai simplu spus, Vacarestiul asteapta un simplu aviz administrativ pe care Consiliul General al PMB trebuie sa-l voteze. Haosul din Consiliul General de dupa inversarea majoritatilor (vara, 2014) a blocat procesul de infiintare a Parcului Natural Vacaresti. Primarul Sorin Oprescu sprijina proiectul dar ridica din umeri, Ministerul Mediului la fel, Primul Ministru, Victor Ponta, promite cu zambet larg ca va face tot posibilul ca parcul sa fie infiintat. In ciuda atitudinilor binevoitoare, zona este alimentata de deseuri menajere si de constructii, arborii sunt pusi la mant, cautatorii de cabluri incendiaza stuful. Concluzia este clara, cat timp Hotararea de Guvern de infiintare a parcului va intarzia zona va fi o groapa de gunoi!
Ce scrie de fapt pe hartia igienica desertata toamna aceasta in Vacaresti?
Mormanele de hartii de toaleta, capacelele de fiole pentru prelevarea probelor alcoolice din respiratie si zecile de plicuri prin care soferii auto si-au trimis actele catre unui dintre cei mai mari asiguratori din piata vorbesc de fapt despre neputinta (lipsa de vointa?) a autoritatilor romane de a infiinta un parc in Bucuresti. Desi alaturi de campania pentru infiintarea primului parc natural urban din Romania se afla Primul Ministru, Ministerul Mediului, Agentia de Protectie a Mediului, Primaria Municipiului Bucuresti si alte multe institutii publice lucrurile stagneaza suspect de mult. Desi presa a descris in cuvinte uimitoare noul proiect, desi populatia, fara exceptie, sprijina campania – nici nu se putea altfel – un nou parc in Bucuresti este in primul rand in beneficiul locuitorilor orasului, desi avem de-aface cu o biodiversitate extraordinara si un peisaj natural superb, zona se degradeaza in continuare in declaratiile binevoitoare ale celor care sunt responsabili, reprezentantii institutiilor descrise mai sus.
2. Groapa de gunoi sau parc natural urban?
Intrebam pentru a doua oara. Pentru ca, dupa 3 ani de campanie pro-parc, de intalniri, de comunicari, expozitii, promisiuni, scrisori de sustinere si alte gesturi de buna vointa primite din partea tuturor actorilor politici, Vacarestiul continua sa inghita tacut si neputincios mizeria cartierului Vitan. Retineti deci, aproape 3 ani au trecut (primavara lui 2012) de cand cetateni, organizatii neguvernamentale, activisti de mediu si media au cerut autoritatilor infiintarea primului parc natural urban din Romania. Daca avem nevoie de 3 ani ca sa infiintam pe hartie un parc (in realitate exista deja!) sa ne imaginam de cati ani avem nevoie sa reconstruim Lunca Dunarii, zonele degradate ale Deltei Dunarii sau sa impadurim cele 3 ha de padure cat sunt taiate zilnic in Romania. Din pacate realitatea din Vacaresti este clara: ne plac mai mult gropile de gunoi decat natura!