Parcul Natural Văcăreşti – Episodul IV. Şi acum?
iunie 4, 2015Deșeuri proaspete în Văcărești
iulie 10, 2015Parcul Natural Văcăreşti este expresia naturală a locului peste care s-a născut şi s-a dezvoltat oraşul Bucureşti. O câmpie joasă, când umedă, când arsă de soare, străbătută de râuri nu foarte adânci, pline de peşte şi survolate de păsări, pe ale căror lunci şi zăvoaie au crescut păduri şi vegetaţie specifică. Când privim Văcăreştiul putem vedea cum arătau acele locuri pană acum aprox 200 de ani.
Sigur, cu anumite diferenţe determinate de limitele impuse de marele oraş. Chiar şi aşa, în Parcul Natural Văcăreşti trăiesc vidre (Lutra lutra) – specie protejată, cuibăresc minunate specii de păsări, dintre care 45 aflate în diverse proceduri de protecţie, amfibieni, reptile, floră şi, în general, vegetaţie caracteristică zonelor umede. Simplu spus, la Văcăreşti putem admira o felie de natură autentică. Alături de speciile sălbatice care, în general, îşi văd de treaba lor, în ultima vreme, la Văcăreşti, îşi face simţită prezenţa tot mai des omul.
Culme a evoluţiei naturale, această minunată specie pătrunde în ecosistemul umed având în creier (omul este specia cu, de departe, cel mai dezvoltat creier de pe Pământ) diverse planuri greu de înţeles la prima vedere. Să încercăm să le explicăm. De exemplu, de curând, câţiva reprezentanţi ai omului au intrat cu un camion până aproape de stufărişuri şi au răsturnat o cantitate semnificativă de moloz ambalat în saci solizi, din rafie, cumpăraţi de la un retailer din apropiere.
Este o operaţiune des întâlnită la Văcăreşti prin care omul îşi marchează teritoriul prin intermediul molozului. Atenţie, dacă te apropii de el în asemenea momente, omul devine agresiv, tensionat, începe să scoată sunete groase sau ascuţite dar şi vorbe care îndeamnă ori la luptă ori la sex cu femelele sau cu morţii mamelor, împroşcând cu salivă sau ameninţând că va împrăştia urină, ca un adevărat şarpe veninos sau chiar sconcs. Probabil că se simte provocat.
Citeste mai mult: adev.ro/nq59r5