PET-recem migrația #fărăplastic
Bunăstarea populațiilor de păsări migratoare privește starea tuturor zonelor aflate pe culoarul de migrație al acestora.
Astfel că reducerea la zero a impactului antropic într-un ecosistem poate să nu fie suficientă pentru o egretă de exemplu, care traversează în migrație zone în care ingerează micro sau macro plastic.
O nouă provocare
Cu scopul de a conserva biodiversitatea zonelor umede, acordând o deosebită atenție păsărilor migratoare, am început un nou proiect: Cu habitatele curate. Ne-am propus igienizarea unor zone importante aflate pe culoarul de migrație ce include și Văcăreștiul, conștientizarea și implicarea comunităților locale și implicarea unui număr cât mai mare de voluntari.
Pe baza observațiilor din teren realizate de către specialiștii echipei, am ales 5 puncte de importanță deosebită din punct de vedere ecologic, afectate considerabil de poluarea cu plastic.
Cele 5 zone de acțiune se află pe culoarul de migrație Dunăre (Giurgiu-Oltenița) – Comana – Parcul Natural Văcărești și sunt următoarele: plajele Gostinu, Prundu și Greaca, precum și insulele Lungu si Greaca.
Dincolo de conservarea biodiversității, proiectul este menit să conștientizeze și să mobilizeze comunitățile pentru a diminua efectele extrem de nocive ale plasticului în natură.
Cum procedăm:
Campăm pe malul Dunării.
Timp de 12 zile, împreună cu voluntarii înscriși pe pagina de Facebook a parcului, printre care și oameni din comunitățile locale, ”salvăm” plasticul captiv în vegetația malurilor și a cuiburilor de păsări.
Ne folosim de caiace pentru a ajunge în zone de altfel inaccesibile.
Reciclăm ce se poate recicla.
Ne adresăm comunității dunărene și ținem ateliere pentru conservarea faunei și efectele poluării cu plastic, oamenilor din comunitate. Îi împrietenim cu natura de lângă casa lor dar și cu cea de lângă casa noastră, din București, axându-ne pe conectivitatea dintre ecosisteme.
Promovăm biodiversitatea zonelor ce aparțin culoarului de migrație, ale cărui habitate se vor afla parțial și foarte probabil, în spațiul peri-urban în următorii 10-20 de ani. Încurajăm astfel comportamentul responsabil al turiștilor și localnicilor; o necesitate urgentă a naturii din România.
Pentru că ne adresăm unor zone problematice în care poluarea este cauzată atât de turiști cât și de comunitățile din proximitate, implicăm pe cât posibil autoritățile locale în desfășurarea acțiunilor: informarea și mobilizarea comunității și transportul, depozitarea și reciclarea deșeurilor.
Ne organizăm în 3 tabere de igienizare iar prima va avea loc la finalul lunii martie/începutul lui aprilie, în funcție de vreme.
Dăm în curând startul înscrierilor așa că fiți cu ochii pe pagina noastră de Facebook!
Pentru alte informații, scrie-ne direct pe pagina de Facebook sau la gabriela@parcnaturalvacaresti.ro
Proiectul Cu habitatele curate face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România de către Asociația Parcul Natural Văcărești. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
#faraplasticProiectul Cu habitatele curate face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România de către Asociația Parcul Natural Văcărești. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
#faraplastic