Răspunsul autorităților la scrisoarea deschisă: ZERO soluții pentru pază.
august 11, 2020Organizațiile non-guvernamentale din România cer protecție pentru Parcul Natural Văcărești
septembrie 1, 2020Săptămâna aceasta am fost vizitați de către europarlamentarul Viola von Cramon și am discutat despre situația în care se află acum Parcul Natural Văcărești.
În urma vizitei, Viola von Cramon și-a manifestat intenția de a urgenta soluționarea actualelor probleme ale parcului, prin intermediul unei scrisori deschise adresate autorităților responsabile de gestionarea parcului, Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Versiunea în limba română:
Parcul Natural Văcărești a fost înființat în mai 2016 de către Guvernul României; fiind primul parc natural urban din România.
Acest lucru a fost rezultatul unei campanii consistente de advocacy, coordonată de Asociația Parcului Natural Văcărești, ONG înființat de un grup de activiști și specialiști în domeniul mediului, pentru a declara zona arie protejată. Acest habitat impresionant de zonă umedă, situat la doar 3 km distanță de centrul orașului, este cel mai mare spațiu verde compact al Bucureștiului, având 184 ha. Această zonă deosebită găzduiește peste 170 de specii de păsări, multe dintre ele rare și protejate la nivel național. Fauna parcului prezintă o reziliență incredibilă, speciile existente aici recucerind zona în ultimii 30 de ani, după ce proiectul comunist, Lac de Acumulare Văcărești, a eșuat și a fost abandonat.
Ochiurile de apă, alături de diversitatea floristică, au format în mod natural în ultimele decenii un ecosistem sănătos cu o biodiversitate foarte bogată.
În 2016 zona a fost declarată arie naturală protejată prin HG nr. 349/2016. Prin această Hotărâre, instituțiile statului și-a asumat responsabilitatea de a institui unui serviciu de management capabil să protejeze și să valorifice parcul și beneficiile pe care acesta le oferă comunității, respectiv: biodiversitate bogată, posibilitățile de educație și recreere sănătoasă și capacitatea de reglare a microclimatului.
Viola von Cramon-Taubadel, membră a Parlamentului European și Coordonator al Bugetului Comitetului de Control, după vizita în Parcul Natural Văcărești:
”Din 2012, Asociația Parcul Natural Văcărești a coordonat acțiunile de conservare ale parcului și dorește să coopereze cu Ministerul Mediului și cu alte instituții și organizații cu experiență în conservarea naturii, ecoturism, cercetare și educație. Asociația depune eforturi considerabile pentru a îngriji această comoară din mijlocul Bucureștiului.
Acum, este responsabilitatea statului român să își îndeplinească rolul asumat în baza contractului de administrare și să gestioneze parcul eficient, iar amânarea acestor acțiuni este inacceptabilă. Îndemn autoritățile române să ia măsuri urgente și să stabilească măsuri concrete și termene realiste pentru managementul parcului.
România deține o parte a celor mai bătrâne păduri ale Europei și printre ultimele păduri virgine. Comunitatea științifică susține faptul că acestea se numără printre cele mai valoroase păduri ale Uniunii Europene din punct de vedere ecologic. Astfel, România se bucură de tot sprijinul necesar din partea UE pentru conservarea acestor habitate unice de importanță deosebită.
Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat noul Cod Silvic, făcând un pas foarte important în direcția conservării patrimoniului natural. Prin intermediul Pactului Ecologic European, UE poate pune la dispoziție României mecanismul financiar necesar conservării pădurilor, pentru o exploatare sustenabilă și pentru descurajarea tăierilor ilegale. ”
Scrisoarea deschisă a europarlamentarei distribuită pe pagina de Facebook.
Echipa Asociația Parcului Natural văcărești îi mulțumește pentru suport!