Albine, bondari, fluturi și alte insecte polenizatoare din Parcul Natural Văcărești
mai 25, 2020Scrisoare deschisă. Parcul Natural Văcărești este în pericol!
iulie 29, 2020Timp de 7 săptămâni, pe parcursul lunilor martie și aprilie, o echipă interdisciplinară de 5 studenți de la Institutul Politehnic Worcester, Massachusetts a derulat un studiu dedicat vizitatorilor Parcului Natural Văcărești. Au fost aplicate interviuri, chestionare și, prin intermediul camerelor de supraveghere, a fost observat, de la mare distanță, comportamentul general al vizitatorilor (puncte de acces, direcții de vizită, zone de oprire). Au fost completate 237 de chestionare, au fost intervievați experți din România și SUA. Peste 70 de ore de observare a parcului prin intermediul camerelor de livestreaming au fost adăugate cercetării. Scopul studiului a fost de a identifica punctele forte și slăbiciunile parcului așa cum sunt ele percepute de vizitatori.
Potrivit rezultatelor, oamenii vin în parc pentru contact nemijlocit cu natura și pentru peisajul semisălbatic. Parcul are o capacitate mare de a oferi vizitatorilor acces la educație pentru natură. În același timp, sălbăticia peisajului poate induce teamă vizitatorilor urbani care au pierdut contactul cu natura. Este nevoie de o infrastructură de vizitare corespunzătoare (panouri de informare, căi de acces pentru toate categoriile de vizitatori) și intervenții în direcția pazei și protecției.
Studiul pune în evidență faptul că evaluarea serviciilor pe care parcul le oferă vizitatorilor poate fi un instrument bun pentru a genera sprijin din partea autorităților și susținere financiară din partea companiilor private interesate de calitatea locuirii și de soarta orașului în care își desfășoară activitatea.
Mai mult, este nevoie de crearea unui cadru pentru consultare publică repetată cu privire la măsurile de management pe termen lung, care să determine activarea bucureștenilor și implicarea lor în păstrarea parcului ca spațiu de recreere și de observare a naturii.
Rezultatele studiului pot fi folosite pentru îmbunătățirea condițiilor de vizitare dar și la fundamentarea planului de management.
Redăm mai jos câteva recomandări transmise de participanții la sondaj, care ni s-au părut relevante pentru starea actuală în care se află parcul:
- instalarea de panouri/ indicatoare în jurul parcului cu regulile de vizitare;
- plantarea unei perdele forestiere pe dig;
- accesibilizarea parcului pentru persoane cu diferite deficiențe;
- desfășurarea unor programe de educație pentru natură dedicate adulților;
- continuarea și creșterea frecvenței activităților dedicate copiilor.
Un video pentru prezentarea proiectului poate fi vizionat aici:
Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul dedicat: https://bit.ly/UrbanWetland_D20
Mulțumim echipei de studenți și profesorilor coordonatori, Rodica Neamțu și W. A. Bland Addison pentru dezvoltarea proiectului.