Biodiversitate. Orașe. UE.
mai 22, 2020Cum văd vizitatorii Parcul Natural Văcărești?
iunie 17, 2020/expoziția se mută online/
Expoziția de fotografii reprezentând insecte polenizatoare observate în Parcul Natural Văcărești și-a atins scopul: acela de a vă face o surpriză și a vă atrage, preț de câteva secunde, în lumea extraordinară a insectelor polenizatoare.
La cererea publicului vizitator, prelungim pe termen nelimitat durata expoziției mutând-o în online.
Parcul Natural Văcărești este un refugiu pentru insectele polenizatoare.
În 2018, primul studiu entomologic al parcului a identificat 135 de specii de insecte terestre, dintre care 51 au statut de protecție la nivel european și mondial.
70% din specii sunt considerate polenizatoare.
Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, dintre bondari, Bombus muscorum are statul de “vulnerabil”, iar dintre fluturi, Carcharodus flocciferus are statut de “aproape ameninţat”.
De ce sunt importante insectele polenizatoare?
Insectele polenizatoare sunt indicatori importanți ai sănătății unui ecosistem și sunt vitale pentru producția agricolă și pentru florile sălbatice:
84% din culturile agricole în UE depind de insectele polenizatoare
78% din florile sălbatice în UE depind de insectele polenizatoare
Practic, insectelor polenizatoare le datorăm diversitatea și abundența hranei noastre. Rolul lor însă este mult mai complex: susțin întregul lanț trofic, prin faptul că asigură hrana păsărilor, a amfibienilor, a reptilelor, care, la rândul lor, sunt hrană pentru alte animale.
Care este starea lor în lume?
La nivel global, populațiile de insecte polenizatoare sunt în declin. Cauzele sunt multiple: agricultura intensivă, pesticidele, desecarea zonelor umede, degradarea pajiștilor, poluarea râurilor și a lacurilor.
Cum le protejăm?
Plantează pe balcon sau în grădină: lavandă, maci, gălbenele, salvie, mentă, cimbru, fenicul; toate fac deliciul albinelor și bucuria ta în bucătărie.
Informează-te și elimină pesticidele din viața ta!
Susține inițiativa civică care solicită Comisiei Europene renunțarea treptată la pesticide până în 2035, pentru a da o șansă restabilirii biodiversității și pentru a deschide drum trainic către o agricultură prietenoasă cu albinele, fluturii și celelalte insecte polenizatoare.
Semnează petiția aici: https://bit.ly/salvamalbinele