Studenți de la Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts în stagiu de practică în Parcul Natural Văcărești
martie 20, 2020Biodiversitate. Orașe. UE.
mai 22, 2020”Veniți cu mine să vă arăt o potecă secretă!”, aud în spatele meu vocea unei fetițe care explora împrejurimile hide-ului împreună cu alt copil, sub supravegherea adulților din dotare. Aceștia inițial s-au împotrivit, că e deja departe, că e mlaștină, dar mai apoi s-au lăsat ghidați de copii pe una din potecile ieșite la iveală după incendiul din februarie.
Pe potecă este un loc numai bun de observat păsări. Aici m-am oprit. Știam de la Vlad că se întorseseră piciorongii și umblam, pe vârfuri, cu binoclul după ei. O egretă mică a simțit totuși mișcarea și și-a luat zborul din mijlocul lacului. Cei doi piciorongi însă au continuat să se hrănească în apa puțin adîncă. Le plac peștii mici care se găsesc din belșug în bălți la vremea asta. I-am observat în timp ce așteptam pe marginea lacului. Se apropiau în mici bancuri, apoi, la cea mai mică mișcare a obiectivului aparatului de fotografiat, se dispersau cât ai zice ”pește”.
M-am întors la bază, mi-am luat în primire clupa și am reînceput să măsor arborii, în timp ce Bogdan făcea munca cea mai grea: îi localiza pe hartă și trecea pentru fiecare diametru, înălțime, semne particulare.
La final, vom avea o bază de date cu arborii din parc și vom ști, în cifre, cât de mult oxigen ne dau, cât praf adună din aer și cât de mult valorează pentru noi și pentru orașul nostru. Aceste beneficii ar trebui înțelese, prețuite și protejate de noi toți.
Însă nu toți gândim la fel.
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, care a preluat oficial din 2018 administrarea parcului este în continuare absentă. Tot ceea ce primim din partea acestei instituții sunt numerele de înregistrare ale scrisorilor pe care le trimitem. Pare că acolo este doar o persoană care înregistrează corespondența care apoi se pierde într-un sac fără fund, pentru că nu mai primim niciodată răspuns.
Dar ne vedem în continuare de treabă și ne păstrăm speranța. Și aici ne ajută mult și parcul. Arborii pe care i-am plantat în primăvară dau semne voioase de viață: merii, perii și cireșii sălbatici, teii, jugaștrii, stejarii, frasinii și paltinii vor forma o viitoare pădure la Săvinești.
Am reînceput să lucrăm la planul de management, care, alături de regulamentul parcului, sunt documente esențiale, cu caracter de lege, care reglementează toate activitățile din interiorul parcului pentru următorii 5 ani. Tot ce înseamnă: educație, conservare, reconstrucție ecologică, infrastructură de vizitare sunt integrate în acest plan de management, care se află, acum, în responsabilitatea ANANP. Noi punem la bătaie întreaga noastră experiență și cunoaștere, gratis, în beneficiul parcului. Autoritatea însă rămîne absentă.
Între timp, ne vedem de patrulările regulate. Ca să respectăm regulile de distanțare socială impuse de starea de urgență, venim pe rând, unul câte unul, și luăm pulsul parcului. Ne ținem la curent cu ce observăm pe grupul nostru de whatsapp și la ședințele care au devenit bi-săptămânale. Dacă nu ne mai vedem live, cel puțin ne vedem mai des pe Zoom. Vlad are mereu vești: ”S-au întors rândunelele și lăstunii!”, ”Au venit chirighițele!”, ”Am văzut ereții de stuf!”. Tot el ne-a anunțat și că a apărut în parc încă o specie invazivă: țestoasa de râu. Așadar, simpatica noastră țestoasă nativă va avea de înfruntat un al treilea competitor.
Avem și alte vești bune: proiectul de lege pentru înființarea de arii naturale protejate urbane a trecut de Senat (prin aprobare tacită) și urmează să fie discutat în camera deputaților.
La jumătatea lui martie mâțișorii de răchită începeau deja să plesnească în Parcul Natural Văcărești. Atunci a trebuit să ne închidem în case. Am anulat toate tururile ghidate, atelierele pentru copii, acțiunile cu voluntari, ziua apei, târgul de apicultură, ziua păsărilor…Ne-a fost foarte greu dar a trebuit să facem astfel pentru siguranța tuturor.
A trecut o lună și jumătate de la declararea stării de urgență și parcul e tot mai verde. Încercăm să îl ținem aproape de voi prin social media, unde Gabi are grijă să vă țină la curent cu tot ce se întămplă în parc, în încercarea de a umple un gol pe care izolarea de natură îl adîncește. Vă încurajăm să faceți tot ce vă este la îndemînă și chiar să inventați moduri de a vă conecta, în siguranță, cu natura. Este mai important ca niciodată.
Vă asigurăm că suntem alături de voi, sunteți în găndurile noastre și abia așteptăm ca, după ce se încheie perioada de izolare, să ne revedem în parc.
#naturalausata
Autorul articolului: Nicoleta Marin
Foto: Asociația Parcului Natural Văcărești
Vezi ce mai facem și pe:
Instagram https://www.instagram.com/parculnaturalvacaresti/?hl=ro
Facebook https://www.facebook.com/parculnaturalvacaresti/
Youtube https://www.youtube.com/channel/UCofq6-lrM7DUvNspByQoGWA