Vizită în viitoarele arii naturale urbane din Iași și Piatra Neamț
februarie 23, 2022Văcărești – timp și spațiu alternativ cu Călin Cotoi // Natura la ușa ta #podcast
martie 17, 2022Foarte probabil, știrile pe care le-ați citit în ultimii doi ani v-au făcut mai anxioși. Și când pandemia a dat semne că e pe final, a început războiul în Ucraina. Ca să treceți mai ușor peste toate aceste stări negative (absolut firești, de altfel), ați putea petrece mai mult timp în natură.
Cum ar fi ca medicul de familie să vă prescrie o cură de natură? De exemplu, să vă plimbați prin pădure și să ascultăți păsările sau să admirați ghioceii? Poate suna ciudat, dar acest lucru se întâmplă deja în Scoția. În ultimii ani, astfel de tratamente alternative au primit pacienții care suferă de diabet, boli cardiace, anxietate sau depresie. Pe lângă rețeta propriu-zisă, pacienții primesc și hărți sau materiale informative despre păsările și plantele pe care le-ar putea observa în timpul drumeției. Desigur, „curele de natură” nu înlocuiesc tratamentele clasice, ci vin în completarea lor. Dar tot mai multe studii confirmă ceva ce mulți dintre noi simțeam oricum: mai mult timp petrecut în natură poate înseamna mai puțin timp petrecut în spitale.
Printre cele mai ample studii care au vizat efectele petrecerii timpului liber în natură au fost făcute în Japonia. Ca idee, începând cu 1982, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului a introdus în vocabularul japonezilor termenul de “Shinrin-yoku”. Într-o traducere aproximativă, ar însemna “băi de pădure” și pe măsură ce japonezii erau încurajați să le facă, autoritățile au comandat mai multe studii legate de efectul băilor de pădure.
Într-unul dintre studii, zeci de pacienți au fost monitorizați înainte, în timpul, și după mai multe plimbări într-o zonă împădurită din suburbiile capitalei Tokyo. Concret, pacienților li s-au luat probe de sânge și urină. Conform analizelor, hormonii asociați stresului au rămas la un nivel scăzut chiar și la o lună după „baia de pădure”. A crescut și numărul limfocitelor T killer, cele care atacă și distrug celulele străine care ajung în organismul uman. Așadar, plimbarea în natură a contribuit la îmbunătățirea sistemului imunitar. Cercetătorii japonezii au pus aceste rezultate pe seama concentrației mari de fitoncide din aerul pădurii. Simplificând foarte mult, fitoncidele sunt substanțe produse de plante, care au efect antimicrobian.
Și în Danemarca s-au făcut studii despre legătura dintre natura și sănătatea populației. Una dintre cercetări a avut în vedere accesul unui număr de 900.000 de subiecți la spații verzi, mai mari sau mai mici, între anii 1985 și 2013. Rezultatele au arătat că, procentual, cei care au copilărit în zone cu spații verzi mai întinse prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli psihice. Întâmplător sau nu, pe măsură ce erau publicate rezultatele preliminare ale studiului, Danemarca înființa tot mai multe arii naturale protejate.
Din toate aceste motive și multe altele, ieșiți în natură! În definitiv, fie că vorbim despre păduri, malurile ale lacurilor sau chiar parcuri urbane, natură înseamnă liniște și sănătate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394317?dopt=Abstract