Tot ce trebuie să știi despre ariile naturale urbane în mai puțin de 7 minute!
aprilie 13, 2022Inspirație pentru administrație: coridorul verde-albastru Peynircioğlu
aprilie 20, 2022Râul Colentina formează în nordul Bucureștiului o salbă de lacuri care adăpostesc o biodiversitate remarcabilă, mai ales pentru un oraș cu două milioane de locuitori. E uimitor cât de sălbatice au rămas o parte dintre aceste locuri. Printre ele, un lac căruia cei mai mulți îi spun Fundeni. Deși, în funcție de unde locuiesc cei pe care îi întrebați, s-ar putea să aflați că poartă și alte nume. Noi i-am spus “La corcodei”, din motive pe care le vom detalia imediat.
Lacul se află între cartierul Fundeni al Bucureștiului și Comuna Dobroiești, din Județul Ilfov. Limita administrativă se află chiar la jumătatea lacului. Malul bucureștean se află în Sectorul 2 al Capitalei și a rămas destul de sălbatic, cu sălcii, plopi, corcoduși, nuci sau ulmi, dar și cu arbuști, precum măceșul și socul, sau liane precum murul. În schimb, pe malul aflat în comuna Dobroiești sunt porțiuni pe care s-au construit case până la marginea apei.
Lacul este foarte accesibil bucureștenilor. Din buricul Capitalei, de la Piața Unirii până pe malul apei, am făcut 40 de minute! Am luat metroul 6 stații și, apoi, autobuzul încă 3 stații. Ok, și autobuzul a venit imediat și nici nu am prin vreun ambuteiaj :).
Așa cum spuneam, biodiversitatea este una remarcabilă! Am dat o tură de lac și în mai puțin de două ore, am văzut (sau auzit) lebede de vară, pupeze, piciorongi, lisițe, cormorani mici, cormorani mari, stârci cenușii, stârci de noapte, pănțăruși, pitulici mici și pitulici mari, fazani sau rațe cârâitoare. Și parcă am uitat pe cineva… Ah, da! Corcodeii mari!
Primele păsări care ne-au atras atenția au fost câteva perechi de corcodei mari. Era chiar perioada împerecherii și în fauna României, sunt puține păsări cu un dans nupțial mai spectaculos., Ritualul începe cu o apropiere piept la piept și cu etalarea penajului din jurul capului ca apoi, cele două păsări să-și imite mișcările. Dansul și inclusiv scufundări rapide, și corcodeii ajung să formeze perechi doar după ce își sincronizează perfect mișcările.
Protejarea lacului va permite naturii să se dezvolte și, în același timp, va permite naturii să le ofere bucureștenilor și locuitorilor din Dobroești un refugiu de liniște și sănătate.
Proiectul ”Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane – Natura la ușa ta”, este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Asociația Funky Citizens, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde!
Găsești aici informații suplimentare despre proiect și ne poți scrie oricând la contact@parcnaturalvacaresti.ro.