STUDIU: Contribuția Parcului Natural Văcărești la bunăstarea comunității. Participă și tu!
mai 12, 2022Inspirație pentru administrație: cum a devenit Grenoble Capitală Verde în 2022
mai 20, 2022În România se mai întâmplă și lucruri bune și ne-am propus să vi le împărtășim. Astăzi vă povestim despre cum două specii care trăiau doar în apele geotermale ale Băilor 1 Mai și în Rezervația Pârâul Peța au fost salvate de la extincție mulțumită unor fonduri europene. Este vorba despre nufărul termal și roșioara lui Racoviță și pentru început, Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius din Oradea ne-a explicat de ce au trebuit salvate.
Andrei Togor: De la Băile 1 Mai și Felix și până la Oradea, toată apa termală pe care noi o folosim provine din același acvifer. Pe scurt, ea nu mai ajunge și pentru rezervația naturală de unde izvorea Pârâul Peța, cred că singurul pârâu termal din țară. Nu a mai ajuns din cauza supra-consumului, pentru că resursa este utilizată mai mult decât ne-ar permite natura.
Victor Marin: Dar există și posibilitatea ca apa termală să fi fost captată în mod ilegal?
Andrei Togor: Păreri sunt. Dar hoțul neprins, e negustor cinstit.
Fără a intra prea mult în detalii, mai multe cartiere din Oradea sunt încălzite cu apă termală. Aceasta este captată și în bazinele în care se scaldă zecile de mii de turiști care ajung la Băile Felix sau 1 Mai, dar atenție! Doar o mică parte a apei termale este folosită în scop pur terapeutic. Pe lângă cele enumerate, presa bihoreană a tot scris despre captări și deversări ilegale ale apelor termale. Prin urmare, în 2015, lacurile geotermale ale Băilor 1 Mai au ajuns niste băltoace cu apă rece și a început o cursă contra cronometru pentru a salva speciile care trăiau doar acolo, în apa a cărei temperatură nu scădea niciodată sub 20 de grade Celsius.
Andrei Togor: Acolo exista un habitat unic la nivel mondial, tocmai mulțumită apei termale. Era, cumva, o oază sub-tropicală. Speciile principale erau roșioara lui Racoviță (sau roșioara termală), nufărul termal și un melc termal. Din fericire, peștele și nufărul au fost conservate ex-situ, în diferite acvarii și bazine, unde le merge destul de bine. Melcul nu s-a adaptat în captivitate și, din păcate, noi îl considerăm dispărut. Pentru salvarea roșioarei termale s-a accesat un grant european. Doamna Gabriela Grigoraș, mama Acvariului de la Galați, dar și Adrian Gagiu, de la Muzeul Țării Crișurilor, precum și Tamas Muller de la Universitatea din Godollo, din Ungaria, au preluat câteva exemplare din natură și au reușit să le înmulțească. În prezent există suficiente stocuri ale roșioarei termale. Nufărul termal a fost salvat de echipa domnului profesor Cristian Blidar, de la Universitatea din Oradea. Tot cu niște fonduri europene, au reușit să îl înmulțească. Acum, există un stoc suficient în diferite bazine, de unde s-ar putea lua pentru o eventuală reintroducere.
Și acum vine partea cu adevărat complicată: reintroducerea în natură a speciilor pe care oamenii de știință le-au salvat cu greu. Reintroducerea lor presupune ca zonele în care trăiau până acum 10 ani să fie realimentate cu suficientă apă termală, pe tot parcursul anului. Asta ar presupune un sistem încălzire mai eficient al Oradei, recircularea și raționalizarea apei folosite în turismul balnear sau reinjectarea ei înapoi în pânza freatică. Soluții sunt, dar trebuie puse în practică. Pentru mulți, poate părea un efort prea mare pentru un nufăr sau un peștișor. Dar până la urmă, dispariția lor din mediul natural trebuie să ne dea de gândit, spune Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius din Oradea.
Andrei Togor: Dispariția din natură a unor specii care depind de apa termală trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru cei care au afaceri bazate pe apă termală. Sunt foarte multe unități turistice sau de agrement care se bazează pe așa ceva și ar mai fi și o parte din încălzirea Oradei. Cred că din toată povestea asta avem de învățat faptul că, la un moment dat, specia care va dispărea s-ar putea să fim noi. Oamenii, în istoria Pământului, reprezintă o simplă specie. Dacă vom avea aceiași atitudine față de planetă și vom continua consumerismul acesta universal, specia noastră va dispărea. Va mai dura, dar e o situație iminentă.
Așadar, ar mai fi timp să reparăm ce am stricat, la Băile 1 Mai și nu numai. Versiunea audio a acestui material poate fi ascultată pe site-ul Europa FM, la rubrica dedicată emisiunii Misiunea Verde, realizată de Mona Nicolici.