Administrația Parcul Natural Văcărești a pus în dezbatere publică Regulamentul Parcului
iulie 11, 2022Parcul Natural Văcărești are nevoie de o infrastructură de salubrizare eficientă!
iulie 18, 2022În prima parte a lunii iulie am făcut o plimbare în Pădurea Băneasa, una dintre zonele din București care merită să devină arie naturală urbană protejată. Deși este de departe cea mai circulate dintre zonele vizate, ni s-a părut și cea mai curată. Cel puțin în zona vizitată de noi (nu de alta, dar Pădurea Băneasa are aproximativ 1.300 de hectare) am văzut mulți oameni care alergau, își plimbau câinii sau pur și simplu, admirau natura, și foarte puține gunoaie. Așadar, localnicii prețuiesc Pădurea Băneasa și acest lucru nu poate decât să ne bucure.
Pădurea face parte din ce a fost cândva marele Codru al Vlăsiei din care, acum, au mai rămas doar petice mai mari sau mai mici. Pădurea Băneasa este cel mai important și se întinde pe teritoriul administrativ al Primăriei Sectorului 1 din București și pe cel al Primăriei Voluntari, din Județul Ilfov.
Deși am ajuns într-o zi toridă de iulie, nu am simțit arșita. Stejari, ulmi, carpeni sau jugaștri înalți au făcut ca plimbarea prin pădure să fie foarte plăcută.
Am văzut sau auzit cinteze, granguri, ciocănitori sau sturzi cântători. Prin poieni, sorbeau cu poftă din florile colorate fluturi coada rândunicii, amiral, albiliță sau virgulă. Am nimerit și peste o rădașcă de dimensiuni impresionante, care își căuta adăpost printre frunzele de pe solul pădurii. Depărtându-ne de poteca bătută, am dat peste o baltă în care, foarte probabil, se bălăciseră mistreți.
Pădurea Băneasa este un veritabil refugiu verde aflat la marginea Bucureștiului și merită să devină arie naturală urbană protejată. Din păcate, vorbim despre un proces birocratic îndelungat. Dar până atunci, mult mai simplă ar fi amenajarea unui traseu tematic prin Pădurea Băneasă, care i-ar putea aduce pe bucureșteni și mai aproape de acest loc minunat.
Credit foto:
Vlad Cioflect, Bogdan Mihalache, Steliana Curelea și Theodor Manolache.
………………………………………………
Orașele în care avem inițiative de protecție până acum și zonele naturale vizate:
#Arad cu malurile Mureșului
#Brașov cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj cu Parcul Est
#SatuMare cu malurile Someșului
#PiatraNeamț cu muntele Cozla
#Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric
#Oradea cu malurile Crișului Repede
#Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#București, cu Pădurea Băneasa și zonele de pe râurile Dâmbovița și Colentina
…………………………………….
”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop și Asociația Walden, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #ActiveCitizens
#EEAandNorwayGrants #Bucuresti #ReteauaPentruNaturaUrbana #NaturaLaUsaTa #BiodiversitateUrbana #PadureaBaneasa