În căutarea păsărilor… de piatră, din cartierul Cotroceni
iulie 21, 2022Asociația Parcul Natural Văcărești lansează proiectul Fabrica de Viață a Orașului
iulie 27, 2022Cu siguranță, 2022 este unul dintre cei mai secetoși ani cu care s-a confruntat Europa. Cu adevărat îngrijorător este că nu e primul an de acest fel și, foarte probabil, nici ultimul.
Tendința se vede cu ochiul liber și în Parcul Natural Văcărești. Conform unui studiu din 2020, coordonat Asociația Parcul Natural Văcărești, doar puțin peste 19 hectare din suprafața Parcului era acoperită de apă. Ca termen de comparație, în același studiu se menționa că suprafața acoperită cu stuf era de aproape 69 de hectare.
Aproape sigur, apa s-a împuținat și mai mult în ultimii ani. Iar dacă diferența dintre zonele cu apă și stuf vi se pare mult prea mare, trebuie să știți că în urmă cu câțiva ani, o bună parte a zonelor cu stuf erau, de fapt, luciu de apă. Oricât de ciudat ar suna, anii secetoși au favorizat extinderea stufului care sufocă puțin câte puțin ochiurile de apă și așa tot mai mici.
Chiar dacă stuful reprezintă o parte importantă a ecosistemului din Parcul Natural Văcărești, acesta nu poate susține de unul singur o biodiversitate semnificativă. De fapt, stuful în exces este catalogat de mulți biologi ca fiind un fel de “deșert verde”. Nu în ultimul rând, stuful uscat contribuie din plin la propagarea rapidă a incendiilor.
Parcul Natural Văcărești are nevoie de un management al zonelor cu stuf și Administrația Parcului trebuie să aibă în vedere acest aspect în Planul de Management. Concret, Planul de Management trebuie să conțină și măsuri de tăiere a stufului crescut în exces, iar lucrările de acest fel trebuie să aibă loc în lunile în care în Parc nu cuibăresc păsări.
Chiar și pentru deficitul de apă din Parc există soluții. De exemplu, amenajarea de bazine care să capteze apa de ploaie din cartierele învecinate și care, în perioadele de secetă, să alimenteze bălțile din parc. Sau forarea unor puțuri și pomparea în lacuri a apei subterane, sau pomparea apei din Dâmbovița.