Asociația Parcul Natural Văcărești lansează proiectul Fabrica de Viață a Orașului
iulie 27, 2022Infrastructura de vizitare are nevoie de întreținere permanentă
august 2, 2022Londra se numără printre cele mai verzi orașe ale Europei. Aproximativ 20 la sută din suprafața orașului este reprezentată de Situri de Importanță Comunitară și oarecum surprinzător, multe nu se întind pe mai mult de un hectar. Cu totul, sunt aproximativ 1.600 de astfel de situri răspândite în toată Londra, care formează o veritabilă rețea verde-albastră ce adăpostește, printre altele, strigi (ca cea din imagine), lilieci sau insecte polenizatoare.
Dar asta nu e tot. Există planuri ca rețeaua să fie extinsă și ca până în 2035, niciun locuitor al Londrei să nu facă pe jos mai mult de 10 minute până la primul spațiu verde și sumele pe care Primăria Londrei e dispusă să le investească în proiecte de acest tip sunt semnificative. E vorba despre 6 milioane de lire sterline și foarte interesant este și faptul că o bună parte dintre aceste fonduri (aproximativ 300 de mii de lire) vor fi folosite pentru a forma specialiști în conservarea naturii. În fapt, este vorba despre 40 de burse pentru tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care provin din medii defavorizate.
……………………………………………..
Orașele în care avem inițiative de protecție până acum și zonele naturale vizate:
#Arad cu malurile Mureșului
#Brașov cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj cu Parcul Est
#SatuMare cu malurile Someșului
#PiatraNeamț cu muntele Cozla
#Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric
#Oradea cu malurile Crișului Repede
#Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#București, cu Pădurea Băneasa și zonele de pe râurile Dâmbovița și Colentina
–––––––
”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop și Asociația Walden, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!