Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România, în vizită în Parcul Natural Văcărești
august 17, 2022Inspirație pentru administrație: soluții pentru reducerea poluării în Bogota
august 24, 2022V-am spus deja că Parcul Natural Văcărești este o veritabilă fabrică de viață a orașului. Dar cum viața depinde de existența apei, putem spune că Văcăreștiul este și o “fabrică de apă”. Motive sunt destule și în cele ce urmează, vă prezentăm câteva.
În interiorul Parcului Natural Văcărești sunt aproape 5.000 de arbori și, deloc întâmplător, cam un sfert sunt sălcii albe, mari iubitoare de apă. Împreună cu ceilalți arbori, captează și reintroduc în sol peste 39 de mii de tone de precipitații. Ca termen de comparație, cu toată această apa s-ar putea umple aproape 16 bazine olimpice de înot.
În lipsa parcului și a vegetației, cea mai mare parte a apei s-ar scurge în sistemul de canalizare (și nu în pânza freatică), pentru că în orașe, asfaltul pur și simplu “sigilează” solul și întrerupe ciclul natural al apei.
Desigur, colectarea și tratarea apei care ajunge în sistemul de canalizare a orașului costă. De exemplu, pentru cantitatea pe care Parcul Natural Văcărești o reintroduce în ciclul ei natural, costurile sar de 450 de mii de lei pe an.
Lacurile din Văcărești sunt alimentate de pânza freatică prin izvoare subterane și, lucru mai puțin cunoscut, de încă două izvoare de suprafață care, în verile secetoase, mai și seacă. În 2021, de pildă, izvorul aflat chiar pe Poteca Biodiversității Urbane a încetat să curgă la jumătatea lunii august. Anul acesta, a secat cu aproape o lună mai devreme.
Tendința de scădere a apei este evidentă și în 2017 (la un an după înființarea parcului), aproximativ 35 de hectare din cele 183 ale Văcăreștiului erau acoperite de apă. În 2020 (un an deosebit de secetos), conform unui studiu coordonat Asociația Parcul Natural Văcărești și realizat împreună de Facultatea de Agronomie din București, mai puțin de 20 de hectare din suprafața Parcului era acoperită de apă. Așadar, o scădere de peste 40% în numai 3 ani.
Chiar și așa, bălțile concentrează cea mai mare parte a biodiversității din parc și nu degeaba, mulți bucureșteni îi spun și acum “Delta Văcărești”. Apa este esențială pentru un ecosistem în care pot fi întâlnite mai ales specii acvatice, fie că vorbim despre păsări, amfibieni sau mamifere. Toate depind de apa filtrată și recirculată de vegetație și, simplificând, apa este pentru Văcărești cam ce este sângele pentru corpul uman.
Fiecare strop de apă trebuie valorificat și prețuit, iar pentru asta, există soluții. De exemplu, forarea unor puțuri și pomparea în lacuri a apei subterane, sau chiar pomparea apei din Dâmbovița.
Sau și mai bine, se pot amenaja bazine care să capteze apa de ploaie din cartierele învecinate și care, în perioadele de secetă, să alimenteze bălțile din parc. Apa din bazine poate fi folosită și de pompieri în situația în care trebuie să stingă vreun incendiu în parc. Unde mai pui că intersecțiile din jurul parcului se inundă frecvent după ce plouă torențial, așa că un sistem de drenaj și stocare a apei ar rezolva mai multe probleme. Și nu doar problemele parcului. Pentru că în fond, problemele Parcului Natural Văcărești și sunt și problemele comunității.
………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului