Fabrica de viață și fabrica de apă a orașului
august 23, 2022Vulturii se întorc în Balcani // Discuție cu Yana Andonova, biolog la Zeleni Balkani
august 25, 2022Bogota, capitala Columbiei, este a 4-a cea mai aglomerată comunitate urbană din America de Sud. Cu tot cu zona metropolitană, aici locuiesc peste 7,7 milioane de oameni și transportul în comun deficitar face traversarea orașului un calvar. Cum majoritatea locuitorilor percep mașina personală ca fiind absolut necesară, Bogota este și a 3-a cea mai poluată capitală a Americii de Sud. Conform unui studiu publicat chiar de Primărie, traficul auto generează jumătate din poluarea din oraș.
Partea bună este că Primăria Bogota nu s-a mulțumit doar să constate problema și o primă măsură concretă a fost să investească masiv în transportul public. În 2021, în oraș circulau 350 de autobuze electrice, iar până la finele acestui an, numărul lor va ajunge la aproape 1.500.
Bogota este un oraș aflat la o altitudine peste 2.600 de metri (mai mult decât Vârful Moldoveanu, de exemplu) și o bună parte dintre cartierele orașului sunt, de fapt, situate pe vârfurile Anzilor. Pentru a ușura transportul locuitorilor, Primăria a început construirea de telecabine care, în mare parte, funcționează cu curent electric produs de panouri solare.
În ultimii ani s-au amenajat și zeci de kilometri de piste pentru biciclete, dar o altă parte a strategiei de reducere a poluari constă în amenajarea de spații și coridoare verzi. Până în 2030, Primăria vrea să termine un coridor verde, lung de 57 km, pentru a proteja biodiversitatea pădurilor de pe dealurile de la est de oraș.
Pe lângă faptul că acestea contribuie semnificativ la scăderea poluării și la înmagazinarea emisiilor de carbon, pădurile din preajma orașului adăpostesc 120 de specii de păsări, 440 de specii de plante, 30 de specii de mamifere, reptile, amfibieni și fluturi. Coridorul va permite speciilor de animale să caute hrană în siguranță, să se împerecheze și să migreze, dar va permite și oamenilor să se bucure de natură.
……………………………………………..
Orașele în care avem inițiative de protecție până acum și zonele naturale vizate:
#Arad cu malurile Mureșului
#Brașov cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj cu Parcul Est
#SatuMare cu malurile Someșului
#PiatraNeamț cu muntele Cozla
#Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric
#Oradea cu malurile Crișului Repede
#Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#București, cu Pădurea Băneasa și zonele de pe râurile Dâmbovița și Colentina
–––––––
”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași și Asociația Ruralis, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #ActiveCitizens #EEAandNorwayGrants #NaturaLaUsaTa #ReteauaPentruNaturaUrbana