Vulturii se întorc în Balcani // Discuție cu Yana Andonova, biolog la Zeleni Balkani
august 25, 2022Au început înscrierile la a doua ediție a școlii de mediu pentru jurnaliști!
septembrie 5, 2022
Semnele apropierii toamnei în Parcul Natural Văcărești sunt tot mai multe, dar puține ne întristează mai mult decât… dispariția corcodușelor :).
Sunt bune mai ales pe timpul verii, când gustul dulce-acrișor îți taie setea. Orice ați spune, nu credem că e vreun vizitator care, în căutarea liniștii sau a păsărilor, nu a cules câteva.
Dar și păsările din parc se bucură de abundența corcodușelor, și printre speciile care se hrănesc cu aceste fructe se numără și coțofenele.
Adevărul e că și au de unde, pentru că în Parcul Natural Văcărești sunt peste 500 de corcoduși (Prunus cerasifera). Acest lucru era valabil conform numărătorii din 2020 și, între timp, numărul lor a crescut.
Corcodușii sunt rezistenți la dăunători, secetă și poluare. Numărul lor este atât de mare în parc și pentru că lacul de acumulare Văcărești (care, evident, nu a fost dat niciodată în folosință) a fost construit pe locul unor livezi și case.
Nu în ultimul rând, împreună cu ceilați arbori din parc, contribuie la filtrarea aerului, sechestrarea carbonului și la reintroducerea apei în sol. Desigur, cordocodușele pot avea și un rol important în producerea de băuturi distilate, care trebuie consumate în mod responsabil de câtre cei care au împlinit 18 ani
Mai în glumă, mai în serios, ce am descris mai sus este un serviciu ecosistemic furnizat de Parcul Natural Văcărești. Respectiv, un serviciu de aprovizionare / producție care, în acest caz, constă în asigurarea de fructe.
Vom continua seria articolelor în care explicăm și exemplificăm importanța serviciilor ecostemice oferite de Parcul Natural Văcărești, despre care putem spune cu tărie că este o “Fabrică de viață” a orașului.
………………………………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului