God save the king!
septembrie 9, 2022Prelungim sesiunea de înscrieri la Școala de Mediu pentru Jurnaliști până pe 27 septembrie
septembrie 20, 2022Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spatiu verde al Capitalei, arie naturală protejată și zonă umedă, adăpost pentru specii de floră și faună unice în București.
Însă Parcul și zona în care s-a dezvoltat au o istorie zbuciumată. Pe locul Parcului au fost case cu mici grădini și livezi, dar și bălți, unde oamenii locului pescuiau, sau maidane unde copiii băteau mingea. Mai funcționau și mici fabrici ai căror muncitori cultivau legume în grădini comunitare. Mai devreme, la începutul secolului 20, izvoarele feruginoase atrăgeau protipendada orașului. Și Mânăstirea Văcărești, monument de arhitectură și devenită închisoare la începutul secolului 19, se afla și ea în imediata apropiere.
În anii 80, liniștea cartierului s-a spulberat. Regimul comunist a inclus Cartierul Văcărești în planurile de sistematizare ale orașului, când a început construcția unui lac de acumulare. Casele din zonă au fost demolate și oamenii au fost mutați în blocuri construite în vecinatate.
Construcția lacului de acumulare a fost oprită de Revoluția din 1989. Zona a devenit un mare șantier abandonat, un “no man’s land”, pe care natura l-a recucerit puțin câte puțin.
Credit foto: Andrei Bârsan
Organizații neguvernamentale, mass media și cercetători coordonați de Asociația Parcul Natural Văcărești au obținut declararea zonei ca arie naturală protejată în anul 2016. A fost realizare formidabilă, care a salvat zona și, foarte important, a schimbat felul în care Bucureștiul și celelalte orașe din Romania înțeleg ideea de biodiversitate urbană.
Toate aceste repere au construit de-a lungul timpului straturi de memorie, care acum reprezintă identitatea locului. Aceste jaloane de istorie, unele dramatice, altele fericite, au umplut parcul cu o energie care se auto-alimentează și care “hrănește” locul si oamenii.
Acest „sens al locului” reprezintă identitatea cartierelor mărginașe și al oamenilor care locuiesc în preajma parcului. Fabrica de Viață a Parcului Natural Văcărești este si o „fabrică de sens” și identitate pentru vizitatori și localnici, dar si pentru proiecte similare din București si din țară.
Identitatea locului și sensul pe care acesta îl oferă oamenilor reprezintă un alt serviciu ecosistemic pe care Parcul Natural Văcărești îl oferă oamenilor.
………………………………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului