Încă o toamnă în Parcul Natural Văcărești
octombrie 20, 2022„Natura sub lupă” – traseu tematic dedicat biodiversității în Parcul Sticlăriei
noiembrie 4, 2022Sunt mulți nuci (Juglans regia) în interiorul Parcului Natural Văcărești. Mai mult ca sigur, o parte dintre ei sunt urmașii celor sădiți de oameni în livezile și grădinile cartierului care a fost ras de pe fața pământului pentru a face loc lacului de acumulare care nu a fost terminat niciodată. Dar în pământ, au mai rămas rădăcini din care au răsărit lăstari. Au rămas și nuci, care au așteptat momentul prielnic să germineze.
Altă parte a nucilor din parc au fost plantați cu simt de răspundere de… ciori. Mari iubitoare de nuci, ciorile au găsit o soluție inteligentă de a le sparge mai ușor, dându-le drumul de la înâlțime. Desigur, nu toate s-au spart și nu toate au fost mâncate de ciori și, treptat, din acestea au crescut arbori care au mai mult de 15 de metri înălțime.
Nucii din Văcărești nu sunt apreciați numai de ciori (sau de alte animale, precum rozătoarele), ci și de locuitorii cartierului. În octombrie, vecinii parcului iau la scuturat arborii pentru fructelele lor gustoase, bogate în substanțe nutritive. Iar în zilele toride de vară, nucii parcului oferă umbră și răcoare.
Lemnul de nuc este foarte apreciat în industria mobilei, iar frunzele nucului conțin juglonă, o substanță care în timp se acumulează în sol și care ține la distanță alți competitori ai arborelului.
Rezistent și viguros, nucul poate ajunge la vârste de peste 300 de ani. Dată fiind istoria locului, cei mai bătrâni nuci din parc au doar vreo 20 de ani. Însă protejând Parcul Natural Văcărești, în fapt, o veritabilă Fabrică de Viață a orașului, nucii și toți ceilalți arbori din parc au toate șansele să trăiască sute de ani. Și în tot acest timp, să înlăture dioxidul de carbon din aer, să producă oxigen și să reintroducă apa în sol.
………………………………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului