Natura dintre blocuri – un nou proiect al Asociației Parcul Natural Văcărești
decembrie 13, 2022Regulamentul Parcului Natural Văcărești a fost pus în dezbatere publică
decembrie 19, 2022V-ați întrebat vreodată cum au ajuns vidrele în Văcărești? Pe scurt, au venit pe Dâmboviță și au intrat în Parc prin canalul deversor al lacului de acumulare care nu a fost terminat niciodată. Cam așa s-a întâmplat cu multe alte specii, iar Dâmbovița cea betonată și încasetată este, de fapt, un veritabil coridor-verde albastru pentru Văcărești și pentru alte rezervoare de biodiversitate ale Bucureștiului.
Din acest motiv, Asociația Parcul Natural Văcărești și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București au semnat un protocol prin care, începând cu anul viitor, vor avea loc activități de monitorizare a faunei, de îngrijire a vegetaţiei și plantări pilot pe malurile Dâmboviței. Zona vizată este cea aflată în aval de Parcul Natural Văcărești, în fapt, sectoarele de mal administrate de ALPAB, unde vor fi amplasate și adăposturi artificiale pentru speciile de mamifere, păsări, reptile, amfibieni sau insecte.
Desigur, nu vor lipsi nici activitățile de conștientizare pentru publicul larg, prin intermediul cărora bucureștenii vor putea afla cât de important este cursul de apă care le traversează orașul.
Din fericire și oarecum nesperat, Bucureștiul mai are încă zone sălbatice, mai mari sau mai mici. Poate mai corect ar fi să le spunem “insule verzi-albastre” pentru că multe dintre aceste zone sunt tot mai izolate într-un oraș care crește pe zi ce trece. Conectându-le, le vom asigura supraviețuirea și, implicit, vom crește calitatea vieții în București. Concetarea Parcului Natural Văcărești cu Dâmbovița este un prim pas.