Cum au revenit castorii în râurile României? // Discuție cu Ovidiu Pîrv, Excelsior Arad
februarie 8, 2023Propunerile noastre pentru OUG privind regimul ariilor naturale protejate
februarie 17, 2023Printr-o Ordonanța de Urgență aflată în dezbatere publică, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să modifice și să completeze legislația ariilor naturale protejate. Linkul cu proiectul de O.U.G. se află aici. În ce priveștea misiunea asumată de Rețeua Pentru Natură Urbană și Asociația Parcul Natural Văcărești, considerăm că documentul conține și aspecte pozitive:
– Se reintroduce posibilitatea ca organizațiile non-guvernamentale să fie cooptate în administrarea ariilor naturale protejate. De altfel, așa se întâmpla până să intre în vigoare ordonața de urgență 75/2018. Amintim, Asociația Parcul Natural Văcărești s-a ocupat de administrarea Parcului Natural Văcărești între 2016 și 2018.
– Foarte important și îmbucurător, proiectul de O.U.G. introduce o nouă categorie de arii protejate. Este vorba despre ariile naturale URBANE, categorie pentru care am militat în ultimii ani. Ne bucurăm că propunerea noastră a fost inclusă în proiect, dar anumite aspecte trebuie completate sau clarificate.
Dacă tot a venit vorba de ariile naturale urbane, să dăm și un exemplu negativ:
– Deși introduce conceptul de arie natural urbană, documentul menționează că această categorie poate fi instituită EXCLUSIV pe domeniul public și privat al primăriilor. Considerăm că este un mare neajuns și ca să exemplificăm, o bună parte dintre zonele cu potențial să devină arii naturale urbane în Arad, Iași, Oradea sau București (și nu numai) se află în administrarea Apelor Române (instituție care ține de Ministerului Mediului, nu de vreo primărie sau alta).
Sub forma propusă de Ministerul Mediului, ordonanța de urgența ar reduce semificativ suprafața viitoarelor arii naturale urbane. Partea bună este că documentul se află în dezbatere publică și societatea civilă poate trimite propuneri și observații la adresa de e-mail biodiversitate@mmediu.ro până la data de 19 februarie.
……………………………
Orașele în care avem inițiative de protecție:
#Brașov, cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj, cu Parcul Est
#SatuMare, cu malurile Someșului
#PiatraNeamt, cu Muntele Cozla
#Bistrița, cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași, cu Lacurile Ciric și Pădurea Ciric
#Oradea, cu malurile Crișului Repede
#Arad, cu malurile Mureșului
#Timișoara, cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#Bucuresti, cu Pădurea Băneasa, salba de lacuri formată de Colentina, Valea Șaulei și malurile sălbatice ale Dâmboviței la intrarea în oraș
……………………………………………
Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane – Natura la ușa ta” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S – SOS Parcul Est, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana, Asociația Funky Citizens, Asociatia Excelsior Arad, Ecotop Oradea, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, SOR Iasi și Asociația RURALIS, și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.
Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!