Ariile naturale urbane – categorie nouă în legea ariilor naturale protejate
februarie 13, 2023STUDIU: Ce spun apelurile la 112 despre interacțiunea românilor cu animalele sălbatice?
martie 1, 2023Așa cum vă spuneam la începutul săptămânii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să modifice și să completeze legislația ariilor naturale protejate printr-o Ordonață Urgență. Documentul se află încă în dezbatere publică și societatea civilă poate trimite propuneri și observații la adresa de e-mail biodiversitate@mmediu.ro până la data de 19 februarie. Linkul cu proiectul de O.U.G. se află aici.
Am trimis propunerile noastre în urmă cu puțin timp și, pentru transparență, le publicăm mai jos.
……………………………………….
Data: 17/2/2023
Subiect: Opinii și sugestii proiect de OUG privind regimul ariilor naturale protejate
Către: Robert Szép, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP)
Daniela Drăcea, Director, Direcția de Biodiversitate, MMAP
Stimate domnule secretar de stat,
Simată doamnă director,
Vă transmitem opiniile și sugestiile membrilor Rețelei pentru natură urbană referitoare la proiectul de OUG privind regimul ariilor naturale protejate:
Art. 15 (3)
Propunem ca ariile naturale urbane să se poată desemna, indiferent de destinația terenului și de deținător, și pe proprietatea publică sau privată a statului, precum și pe proprietate privată, cu acordul proprietarului.
Considerăm că ariile naturale urbane sunt de interes public; acestea garantează accesul la natură pentru un număr foarte mare de oameni și contribuie la satisfacerea nevoilor comunitare.
În Rețeaua pentru natură urbană există zone cu potențial de a fi desemnate arii naturale urbane care nu sunt în proprietatea unităților administrativ-teritoriale (UAT) sau în care proprietatea terenului este și a statului, nu doar a UAT, de ex. lacurile și cursurile de apă, unde albia minoră și o parte din maluri este în proprietatea statului, iar malurile în proprietatea UAT-ului. Exemple:
– Lacurile Ciric din Iași
– Lacul Florești, Someșul și zona mlăștinoasă de lângă Someș în Cluj
– Bega sălbatică în Timișoara
– Colentina și Valea Saulei în București
Art. 22 (3)
Propunem introducerea posibilității de administrare în comanagement și pentru ariile naturale urbane, așa cum este prevăzut la celelalte arii naturale protejate. Astfel, UAT poate încheia parteneriate cu alte instituții sau organizații, de exemplu Apele Române, Romsilva, universități, institute, muzee, ONG.
Având în vedere aceste aspecte care necesită, după părerea noastră, clarificări și completări, solicităm organizarea unei dezbateri publice la sediul MMAP și vă rămânem la dispoziție în acest demers.
Cu gânduri bune,
Nicoleta Marin
Coordonator de proiect
Rețeaua pentru Natură Urbană
Rețeaua pentru Natură Urbană este reprezentată de:
Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil”
Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (EKE)
Fundația Centrul de Ecologie Montană
Asociația Funky Citizens
Asociația Walden Piatra Neamț
Asociația GAL Ruralis
Societatea Ornitologică Română
Asociația Bio-Team
Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă, Oradea
Clubul de Cicloturism ”Napoca”
Asociația Kogayon
Asociația CIVICA
Asociatia ”Codrii Iașilor”
Asociația Excelsior
Parteneri:
Asociația Municipiilor din România
Asociația Fotografilor din România – FORONA
……………………………
Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane – Natura la ușa ta” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S – SOS Parcul Est, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana, Asociația Funky Citizens, Asociatia Excelsior Arad, Ecotop Oradea, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, SOR Iasi și Asociația RURALIS, și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.
Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!