La ce e bună o pajiște ca cea din Petricani?
august 21, 2023Ce-i cu atâtea călugărițe pe Facebook?
septembrie 5, 2023În timpul documentării din ultimii ani, membri echipei Asociației Parcul Natural Văcărești au observat vidre în zona Pajiștii Petricani. Locul se afla pe malul râului Colentina, undeva între lacurile Tei și Plumbuita. Prezența vidrelor la Petricani, dar și în alte zone adiacente salbei de lacuri din nordul Bucureștiului, reprezintă un motiv în plus ca aceste locuri să fie protejate.
Teoretic, faptul că sunt animale frumoase, inteligente și jucăușe ar trebui să fie motive suficiente pentru a proteja vidrele și habitatul lor. Practic, ar mai fi ceva: prezența populațiilor de vidre este un semn bun pentru bucureșteni. Haideți să vă explicăm de ce…
Unul dintre motivele pentru care vidrele sunt protejate prin lege este acela că sunt un indicator al calității mediului. Deloc întâmplător, populația europeană de vidre a început să crească din momentul în care a fost interzisă folosirea mai multor pesticide în agricultură. Probabil, cel mai mult rău le-a făcut DDT-ul. Invariabil, substanța ajungea și în apă și, apoi, în speciile cu care se hrănesc vidrele (în afară de pești, vidrele mai mănâncă și raci, broaște, șerpi sau rozătoare). Invariabil, DDT-ul se acumula în corpul vidrelor, otrăvindu-le.
Dar DDT-ul se acumula și în corpul nostru, al oamenilor, în condițiile în care consumam produse stropite sau pești contaminați cu această substanță.
Practic, oamenii și vidrele au beneficiat concomitent de reducerea pesticidelor folosite în agricultură.
Revenind la Petricani, locul reprezintă o excelentă zonă în care vidrele se pot reproduce. Pe malurile apei sunt suprafețe întinse cu stuf și arbori, între rădăcinle cărora vidrele își pot face vizuina. Dar vegetația de pe malul apei ne este benefică și nouă, oamenilor, pentru că produce oxigen și reține particule poluante.
Practic, protejarea Pajiștii Petricani este mutual avantajoasă pentru oameni și vidre (precum și pentru alte specii), și poate reprezenta un model de bune practici pentru protejarea ultimelor zone sălbatice ale Bucureștiului.
PS: Vidrele pot fi întâlnite și în Parcul Natural Văcărești, după cum bine știți :p.
Amenajarea Pajiștii Petricani face parte din proiectul “Natura dintre blocuri”, finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda sprijinită și de FAN Courier.