22 martie, Ziua Mondială a Apei
martie 22, 2024Pajiștea Petricani: o nouă arie naturală protejată ia naștere în București
aprilie 23, 2024Un consorțiu format din Asociația Parcul Natural Văcărești, Primăria Sectorului 4 și Business Development Group dezvoltă soluții pentru consolidarea rezilienței Bucureștiului la schimbările climatice
Adaptarea la schimbările climatice este esențială pentru supraviețuirea ecosistemelor. Proiectul NATALIE abordează cele mai amenințătoare riscuri climatice și propune aplicarea soluțiilor bazate pe natură (Nature-Based Solutions) pentru a contribui la rezolvarea sau atenuarea acestora. Proiectul NATALIE, cu o durată de 5 ani, mobilizează 42 de parteneri din Europa, 8 situri de demonstrație și 5 situri de replicare pentru a observa efectele acestor soluții.
Bucureștiul este reprezentat în proiect de un consorțiu alcătuit din Asociația Parcul Natural Văcărești, Business Development Group și Primăria Sectorului 4. Sunt două studii de caz: Parcul Natural Văcărești și Parcul Lumea Copiilor, ambele spații verzi cruciale pentru conservarea biodiversității orașului și a culoarelor verzi-albastre pentru oameni și necuvântătoare.
Pe 20 martie 2024, a avut loc la NOD Makerspace întâlnirea grupului de sprijin pentru implementarea proiectului NATALIE în România. Au participat la dezbatere reprezentanți ai instituțiilor publice relevante — Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 4, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Universitatea din București, Universitatea Tehnică de Construcții, Aquaproiect, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, ai grupurilor civice de inițiativă și ai câtorva companii implicate în dezvoltarea durabilă a orașului.
Evenimentul și-a propus să construiască un cadru de dialog pentru promovarea, testarea și implementarea soluțiilor verzi bazate pe natură pentru a răspunde efectelor schimbărilor climatice în mediul urban. Ne confruntăm tot mai acut cu diminuarea zonelor umede, aridizarea terenurilor, pierderea biodiversității, valuri de căldură și temperaturi extreme.
Prin participarea celor două zone de interes din București în cadrul NATALIE, vor fi create condiții optime pentru reconstrucția ecologică a zonelor umede, educație și accesibilizare pentru public. Pe termen lung se vor pune bazele unei infrastructuri bioculturale în vederea conservării naturii, a oazelor de biodiversitate care încă mai prosperă în mediul urban și a culoarelor verzi-albastre, precum și pentru informarea cetățenilor și a comunităților adiacente.
Concret, pentru că vorbim despre o zonă deosebit de interesantă a Bucureștiului, respectiv o zonă umedă – arie naturală protejată, dar și o zonă care se inundă aproape în fiecare vară – Bulevardul Tineretului, în proximitatea Parcului Lumea Copiilor, NATALIE va permite cercetarea și dezvoltarea de soluții pentru captarea și refolosirea apei de ploaie într-un mod sustenabil care să conducă atât la condiții mai bune de conservare pentru speciile și habitatele din Parcul Natural Văcărești și din proximitate, cât și la rezolvarea unor probleme civile care dau bătăi de cap autorităților și investitorilor privați.
Astfel, apa în exces care se adună în perioadele de ploi abundente poate fi captată, menținută și refolosită. Aceasta va conduce la economisirea resurselor cheltuite pentru evacuarea ei, dar și la rezolvarea problemelor determinate de fenomenul de aridizare observat în ultimii ani în Parcul Natural Văcărești. Refacerea rețelelor de bălți temporare ale parcului, pierdute în ultimii ani, este posibilă și e vitală pentru amfibieni și pentru întreg ecosistemul care depinde de ei. Apa de ploaie poate fi o soluție în acest sens.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a discuta cu factorii interesați și cu decidenți despre subiecte fierbinți care ne afectează tot mai acut și pentru care avem nevoie de soluții. În lipsa dialogului, a întâlnirilor de acest gen, a colaborărilor și a relațiilor de încredere, e tot mai dificil să identificăm și să implementăm răspunsuri bine cântărite la probleme grave care ne afectează pe toți.
Soluțiile verzi bazate pe natură (nature-based solution) sunt acțiuni inspirate, sprijinite sau copiate din natură cu scopul de a aborda și rezolva provocările societății în care trăim și de a oferi beneficii comunităților umane și vieții sălbatice. Un exemplu de soluție verde inspirată de natură este crearea coridoarelor verzi în orașe, sub formă de arbori și arbuști, care ajută la reglarea curenților de aer, la purificarea aerului pe care îl respirăm și la atenuarea poluării sonore. Un alt exemplu este amenajarea unor zone de infrastructură sustenabilă pentru tratarea apelor pluviale prin intermediul „grădinilor de ploaie” (rain gardens), zone care să poată prelua, menține și folosi apa de ploaie în exces. Soluțiile verzi au un impact major la nivel local. De aceea sunt gândite și realizate în parteneriat, prin implicarea tuturor factorilor interesați – instituții publice, unități de cercetare și învățământ, companii private, organizații neguvernamentale, comunități și grupuri civice.
NATALIE va elabora un set de 25 de soluții active și inovatoare, inclusiv măsuri de finanțare și de angajament public, inovații tehnice, soluții de modelare și IT, precum și recomandări în materie de guvernanță și politică la nivelul UE și la nivel regional. Proiectul oferă un cadru incluziv și verificat științific pentru politicile europene și locale legate de reziliența la schimbările climatice.