Specii și habitate în Parcul Natural Văcărești
octombrie 6, 2024Istoricul Parcului Natural Văcărești
octombrie 20, 2024
Căsuțe pentru păsări, lilieci și polenizatori.
Exemplu de bune practici
Cu toții știm că biodiversitatea se află în declin, iar asta poate duce la colapsul ecosistemelor din care facem și noi parte. Soluția: cât mai multe zone naturale protejate pentru a oferi vieții sălbatice o casă în care să se dezvolte, să se înmulțească și să prospere.
În ultimii ani, și biodiversitatea urbană a intrat în atenția cercetătorilor și conservaționiștilor, care au ajuns la concluzia că orașele pot juca un rol important în menținerea echilibrului ecosistemic. Până azi, multe metropole au oferit statut de protecție pădurilor, pajiștilor și zonelor umede din interiorul lor. E important nu numai pentru animale, dar și pentru oameni ca această conviețuire să poate avea loc și în zonele urbane.
Dar sprijinirea faunei orașelor poate și merge mai departe de salvarea ultimelor peisaje naturale din junglele de beton și sticlă. Practic, orice spațiu verde poate fi administrat prin metode prietenoase cu natura, înlocuind gazonul cu plante melifere, reducând utilizarea pesticidelor și instalând hrănitori pentru păsări pe timpul iernii.
Incusiv clădirile pot deveni zone de refugiu pentru păsări insectivore, lilieci și polenizatori urbani, iar un exemplu demn de urmat este cel al Bisericii Anglicane de pe strada Pictor Arthur Verona din București, unde am fost invitați să contribuim cu soluții pentru a ajuta necuvântătoarele din zonă. Am acceptat cu bucurie. După cum știți, încurajăm astfel de inițiative și le susținem, mai ales în cazul de față, inedit și încurajator, în care o biserică, monument istoric al Bucureștilor, se deschide nu doar către sufletele enoriașilor, ci și către natură.
Astfel, după monitorizarea atentă a amplasamentului, membrii Asociației Parcul Natural Văcărești au instalat cuiburi artificiale pentru păsări cântătoare, hoteluri de insecte destinate albinelor solitare și refugii pentru lilieci. Acțiunile de conservare a biodiversității în zonă vor continua și la primăvară, prin amenajarea unei pajiști cu flori destinată fluturilor de zi și de noapte, amplasarea la înălțime a unor cuiburi de lăstuni și instalarea unor panouri de informare pentru ca publicul larg să înțeleagă importanța unor astfel de demersuri.
Ne bucurăm când primim astfel de „misiuni” în mediul urban și felicităm comunitatea Bisericii Anglicane (Church of the Resurrection, Bucharest)! Acțiunea are toate șansele să fie un exemplu pentru alte lăcașuri de cult din București și din alte orașe. Astfel încât Casele Domnului să devină case pentru toate ființele Pământului