Halloween: mituri despre lilieci
noiembrie 1, 2024De ce este important regimul de protecție pentru natura din orașul nostru?
noiembrie 12, 2024Vineri, 8 noiembrie, cu gândul la pajiștea de flori de peste vară, cel mai fotografiat loc din cartierul Vitan - Bârzești, membrii Asociației Parcul Natural Văcărești, împreună cu voluntari pricepuți și iubitori de natură, au pornit la treabă pentru amenajarea unei noi pajiști experimentale, înarmați cu cafea, sape, greble și semințe.
Pe malul drept al Dâmboviței (pe sensul de mers spre Vitan-Bârzești), aceștia au început prin a curăța zona de gunoaiele pe care șoferii le aruncă pe geam (pahare, pungi, ambalaje de semințe de floarea soarelui), au răscolit și săpat pământul bătătorit și au sădit câteva specii de plante erbacee, perene și anuale, (peste 20) - mac, salvie, nemțișor de câmp, mușețel, trifoi, cicoare și altele, pregătind zona pentru sezonul de anul viitor.
Aflate în proximitatea Parcului Natural Văcărești, pajiștile pe care le îngrijește asociația an de an împreună cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, București, contribuie direct la diversificarea zonelor de vegetație din oraș.
Care sunt beneficiile, dar și ce obiective are Asociația Parcul Natural Văcărești prin amenajarea acestei pajiști?
-
- Intensificarea zonelor de vegetație de pe malul Dâmboviței
- Conectarea Parcului Natural Văcărești la infrastructura verde - albastră din proximitate prin intermediul vegetației
- Construirea unei zone de habitat pentru insecte polenizatoare și faună specifică
- Pe termen lung, dezvoltarea coloanei verde-albastre reprezentate de Dâmbovița, pentru un ecosistem urban sustenabil și rezilient
- Promovarea metodelor alternative și sustenabile de îngrijire a spațiilor verzi urbane, cu mai puțin gazon, mai multe frunze pe sol, mai multe și mai diverse plante
- Dimineți mai vesele și mai colorate pentru cei care merg pe malul Dâmboviței, aleargă sau fac plimbări cu bicicleta
Cu grijă și voință, orice palmă de pământ de pe malul Dâmboviței, și nu numai, poate deveni o mică grădină cu flori și plante perene. Și sunt multe zone de acest fel în orașul nostru. Haideți să le descoperim și să le îngrijim împreună!
Lucrările de pe malul Dâmboviței sunt realizate în parteneriat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement și finanțate prin Platforma de mediu pentru București, proiect susținut de Fundația Comunitară București și ING Romania.